Hírek

2004.11.16. 07:30

Adatsorok elkobzott ingatlanokról

Toronyi A.

Nyilvánosságra hozták a Romániában egykor elkobzott magyar egyházi ingatlanok adatbázisát. A felmérést a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány készítette. A dokumentum teljes képet ad a vagyon helyzetéről, nyomon követi a történelmi felekezetektől a kommunizmus idején jogtalanul elvett 2140 ingatlan visszaszolgáltatásának folyamatát.

Az egyházakkal közösen összeállított adatlap pontos képet nyújt az egyes épületek visszaszolgáltatásának időszerű szakaszáról. A romániai egyházaktól elkobzott ingatlanok értéke eléri az ország egyéves bruttó nemzeti össztermékének értékét. A visszajuttatási folyamat megismerése mellett az adatbázis célja felmérni az épületek jelenlegi állagát, a felújításhoz szükséges költségeket.

Az óriási értéket képviselő ingatlanok iránti érdeklődés további növekedése várható Románia uniós csatlakozásának közeledtével.  

A teljes adatbázist itt találja:  http://www.hhrf.org/churchproperties/ 

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Románia
[/caption]

Magyarok döntő szava a román parlamentben

Szakértők szerint igen szoros végeredményre lehet számítani a két hét múlva esedékes romániai választásokon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség várhatóan ismét a mérleg nyelve szerepét tölti majd be a bukaresti parlamentben. Többséget csak a magyarok politikai szervezetének támogatásával érhet el a két nagy választási szövetség bármelyike. Markó Béla RMDSZ-elnök kampánykörútján hangsúlyozta: az erdélyi magyar közösség csak számbelileg van kisebbségben, de kultúrájában és hagyományaiban nincs kisebbségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!