Hírek

2004.11.27. 01:11

A tőzsde nem úri huncutság

Jelenleg 160 ezer magánbefektető van a tőzsdén. Ez az egytizede a nyugat-európai átlagnak. Az öszszes papír 4,3 százaléka a lakosság, 80 százaléka külföldiek kezében van.

Bán Károly

Árulkodó adat, hogy a tőzsdei magánbefektetések átlagos értéke 1,1 millió, míg a bankbetéteké 1,4 millió forint. Ebből is látszik – állítja Cselovszki Róbert, a BÉT alelnöke –, téveszme az, hogy a tőzsde valamiféle úri huncutság. A tőzsdézők nem alkotnak a társadalomban külön kasztot, pusztán azért, mert ma még viszonylag kevesen vannak. Sőt, hangsúlyozza, azt szeretnék közvetíteni, hogy a tőzsde mindenkié. Igazi áttörést azonban csak az oktatástól lehet majd várni. Illetve az internet és a számítógépek tömeges használatától.
Hiszen a parkett, ahol összecsődülnek a részvényesek, már csak archív filmeken látható. Amióta általánossá váltak az online szolgáltatások, otthonról, néhány kézmozdulattal be lehet jutni a tőzsdére, megbízás adható a brókernek. – S hát nem kétséges – véli a tőzsde alelnöke –, hogy ez a jövő útja. Egyáltalán nem baj az sem, hogy ma még a részvények döntő többsége külföldi befektetők kezében van. Hiszen a tőzsde a tőkepiac egy nemzetközi színpada, mindenki számára nyilvános. A külföldi befektetők pénze nélkül számos magyar vállalkozás nem futhatott volna be ilyen karriert, nem jutott volna a fejlődéshez szükséges friss tőkéhez, mint ahogyan az például az OTP, a Mol, a Richter, vagy újabban az Antenna Hungária esetében történt. S hát ebből hasznot húzhattak a kisbefektetők is. Az Antenna Hungária papírjai egy éve még 2100 forintot értek, manapság 3800 forintot kínálnak érte. A BUX-index január óta 40 százalékkal emelkedett. Ez a ma még sokak számára bűvös mutatószám a BÉT-en forgó 51 értékpapír árfolyamának átlagos emelkedését jelzi.
A tőzsdén most amúgy is jó a brókerek és a befektetők közérzete, hiszen a tervezett árfolyam-nyereségadó bevezetését elvetette a parlament. Ez a döntés azzal járt – magyarázza Cse-lovszki Róbert –, hogy nem tört meg a tőzsde lendülete. Mert a lendületre a továbblépés, a fejlődés érdekében is szükség van. S ehhez jó környezetet teremt, hogy a BÉT ma már világszínvonalú tőkepiaci intézmény. Elmondható ez a szolgáltatások minőségéről, a szabályozott környezetről, a technikai és a törvényi háttérről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!