Hírek

2004.11.23. 00:32

A magyaroknak is érdemes a szomszédban vásárolni

A magyar átlagárszínvonal 14 százalékkal alacsonyabb, mint az európai átlag. A legdrágább ország Norvégia, a legolcsóbb Litvánia. Mindez abból a vizsgálatból derült ki, amelyet októberben végeztek 48 termék bevonásával.

Hajnal László

Magyarországnál csak három országban, Csehországban, Észtországban és Litvániában lehet olcsóbban vásárolni – írta a Világgazdaság. Ugyanakkor bizonyos termékek, mint például a Canon Ixus 500 típusú digitális kamera hazánkban a legdrágább. A németországi 383 eurós, azaz körülbelül 95 ezer forintos árhoz képest itt 525 eurónak megfelelő összeget, vagyis 130 ezer forintot kell fizetni érte. Mindez a pricerunner.com internetes portál felméréséből derül ki, melynek keretében 18 országban vizsgálták meg 48 árucikk árát októberben. Ebből kiderül, hogy az országok között nálunk a legolcsóbb a pelenka és a folyékony mosószer.

Ha valamennyi vizsgált termék árát nézzük, akkor Norvégia bizonyult Európa legdrágább országának, míg Litvánia a legolcsóbbnak. Előbbi árszínvonala 21 százalékkal múlja felül, utóbbié 26 százalékkal múlja alul a 18 ország átlagát. Norvégiában igen szembetűnő, hogy az alkohol 54, a fogyasztói javak pedig 29 százalékkal drágábbak az átlagnál. Magyarországon viszont az európai átlagnál 21 százalékkal kevesebbet kell alkoholra és más fogyasztói javakra költeni. A legnagyobb szórást a városi tömegközlekedés árai mutatják. Oslóban egy-egy zónára érvényes buszjegy nem kevesebb mint 94 százalékkal drágább, mint Vilniusban.
A magyaroknak a szórakoztatóelektronikai termékek esetében érdemes a leginkább fontolóra venni egy-egy látogatást a szomszédos Ausztriába. Miközben a hazai árak az európai átlagon állnak, addig nyugati szomszédunknál hat százalékkal olcsóbban vásárolhatjuk meg ezeket az árucikkeket.

A termékek bizonyos kategóriáiban – mint a digitális kamerák vagy a videojátékok és játékkonzolok – ennél is nagyobb arányú megtakarítás érhető el. Bár félve hívjuk fel erre a figyelmet, mert még visszatér a régi bevásárlóturizmus.

Az árak eltérése az európai átlagtól

Ország Eltérés

Norvégia 21%

Dánia 17%

Svédország 14%

Finnország 12%

Svájc 8%

Írország 4%

Franciaország 3%

Nagy-Britannia 1%

Görögország –2%

Belgium –4%

Ausztria –6%

Spanyolország –6%

Németország –7%

Portugália –7%

MAGYARORSZÁG –14%

Csehország –17%

Észtország –19%

Litvánia –26%

48 terméket vizsgáltak

Hajnal László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!