Hírek

2004.11.12. 01:18

A falfirkások paradicsoma

Budapesten szabadon garázdálkodhatnak a graffitisek. Egyelőre. Londonban már vérdíjat tűztek ki rájuk, és börtönbe csukják őket. A firka elleni védelmet a BKV még az új villamosokról is sajnálja.

Lázin M. A.–Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A MÁV-nak évente közel százmillós kára keletkezik a graffitisek miatt. A BKV-nál ez hatvanmillió forint.
[/caption]Míg Londonban hajszát indítottak a graffitisek ellen, addig Budapesten szinte tehetetlenek a hatóságok. Londonban börtönbe csukják a milliós károkat okozó graffitizőket – mondják a városi és elővárosi közlekedési egyesület munkatársai.

Nálunk általában néhány tízezer forintos pénzbírságot szabnak ki rájuk. Már ha tetten érik és elkapják a firkálókat. Magyarországon nincs lehetőség az elkövetők utólagos azonosítására. Londonban minden egyes rajzot bűnjelként lefotóznak, s ha később elkapják a készítőjét, minden kárért felelősségre vonják. A bizonyítás egyszerű, hiszen a graffitisek kézjegyükkel látják el műveiket.

A londoni közlekedési hatóság plakátokon hirdeti, hogy vérdíjat tűzött ki a falfirkálókra. A hajsza meghozta az eredményt. A lebukottak között van, aki büntetésből fél évig nem hagyhatja el a lakását, utána pedig nem tarthat magánál filctollat. Ha ezt megszegi, öt évet is kaphat. Egy másik falfirkásznak két évre kellett börtönbe vonulnia nyolcmillió forint értékű károkozás miatt.

Könnyű helyzetben van a londoni közlekedési cég. Ők hatóságként működnek, igazgatójuk pedig az ottani főpolgármester. Budapesten a BKV legfeljebb feljelentést tehet. Ám a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoz-tatása szerint elvétve kapnak el graffitist, s akkor is többnyire csak pénzbüntetést kapnak. A BKV-nak tavaly 60 millió forint kárt okoztak a firkálók. Úgy tudjuk, a 40 milliárd forintba kerülő Siemens villamosokat nem látják el graffiti elleni védelemmel.

– A graffitisek a közterületeket sem kímélik. Idén 11 millió forint jut a falfirkák eltüntetésére, és védőfesték kihelyezésére – közölte Seres Mihály (55), a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. osztályvezetője.

További képeink a képgalériában!

Hogyan védekeznek?

A védőfesték lakkhoz hasonlító színtelen, filmszerű anyag, amely megakadályozza a graffiti beszivárgását a falba. Ha a kezelt felületet újra összefirkálják, az egészet le kell mosni, s a filmet ismét fölvinni. Egy-egy védett falszakasz két-három hónapig marad tiszta.

Élni kell a jogszabály lehetőségével

Hegedűs László ügyvéd egyetért a londoni szigorral. Szerinte ugyanezt kellene nálunk is alkalmazni. Élni kellene a jogszabály lehetőségével és ki kellene szabni a 2-3 éves szabadságvesztést a graffitisekre. Bizonyos értékhatár fölött a károkozás ugyanis bűncselekmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!