Hírek

2004.11.10. 01:13

A Duna-part jövője: ötletek és remények

A Duna Európa egyik legnagyobb folyója, akár Budapest főutcája lehetne. Az adottságok kihasználatlanok, de a jelenlegi beruházások reményt keltenek. Most ezekből mutatunk be néhányat.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A Dagály fürdő előtti Duna-szakaszra tervezik az úszó hotelt. Az engedélyezés folyamatban van, nemsokára megvalósulhat a terv. Forrás: EEA Budapest Építésziroda
[/caption]Versenyképes lehet Budapest az Európai Unió piacán, ha kihasználja a Duna nyújtotta adottságokat – véli Bojár Iván András (40). Az építészeti kritikus szerint néhány éven belül kulturális, vendéglátó- és szórakoztatóközpont lehetne a Várkert Bazár. Ezzel a főváros egyik legértékesebb, jelenleg elzárt, Dunához közeli területét kaphatná vissza a város.

A budai Várnegyed lábánál mintegy 300 méter hosszan nyúlik el a terület. A Bánáti Hartvig Építésziroda tervei alapján akarja jövő évtől újjáépíteni a Foundation Rt. A centrum alatt mélygarázs kapna helyet. Egyedülálló vállalkozás a külhonban már jól ismert úszó hotel is. Ezt az EEA Budapest Erick van Egeraat associated architects tervezi a Dagály fürdő előtti Duna-szakaszra. Az épületegyüttes alapelemei tizenkétszer tizenkét méteres úszóegységek. Ezek ötven méterenként lennének a parthoz kötve. A vendégek csónakon vagy egy zárt közlekedőfolyosón jutnának el a szobákig.

Az úszó hotel megépítéséhez szükséges engedélyeket a XIII. kerületi önkormányzat építésügyi osztályvezetője, Csonka Tamás (47) sorolta fel. Eszerint kell a partszakasz tulajdonosának (főváros/kerület) hozzájárulása, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Felügyelet és a Fővárosi Közlekedésfelügyelet Hajózási Hivatalának engedélye, az építésügyi szakhatóság hozzájárulása, a tűzoltóság és az ÁNTSZ engedélye, valamint a Fővárosi Tervtanács jóváhagyása. Utóbbi oka: a Duna-part városképileg kiemelt terület.

A Váci úttól az Újpesti-öböl által elválasztott Népszigeten található a River Club szabadidőközpont. – Hatalmas területen működik csónakház, étterem és kikötő.  A Margit-szigetnyi terület java parlagon hever. Holott a hely  két világháború között még pezsgő víziéletnek adott otthont – mondta Csőregh Zoltán tulajdonos.

Jachtok Budapesten

– az EU-ban regisztrált 80-90 luxus nagyhajó, ebből kb. 13 ezer utas fordul meg a Dunán

– 2004-ben kb. 300-500 ezer folyami turista volt

– 1992-ben 3000 jacht járt Budapesten, akkor 26 kikötő volt Magyarországon; 2004-ben már csak 150-200 jacht, most 6 kikötő van

– átlagköltés jachtonként: 700 dollár naponta.

Forrás: Horwath Consulting

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!