Hírek

2004.11.11. 06:43

A cicáknál is betegségeket vált ki a leküzdhetetlen stressz

A nagyfokú stressz állatoknál is hozzájárulhat a fizikai betegségek kialakulásához, akárcsak az embernél.

Tornai Szabolcs

Régóta ismert jelenség, hogy háziállatok is szenvedhetnek a stressztől. Mint minden emlős, a macskák is alapvetően négyféleképpen reagálnak, ha fenyegetve érzik magukat. Harcolnak, elmenekülnek, megdermednek, behódolnak. Ha azonban egy macskának a négy közül egyikre sem nyílik lehetősége, a stressz tartóssá válik, és szorongássá alakul.

Ez akkor történhet meg, ha egy macska képtelen azonosítani félelme forrását, vagy ha nem szabadulhat meg tőle.  A környéken folyó építkezés vagy egy vetélytárs állandó jelenléte súlyos lelki problémákat jelenthet egy macska számára. Hosszú távon pedig olyan testi betegségeket is okozhat, mint az embereknél.

Angol tudósok nemrégiben húgyhólyagbetegségben szenvedő macskákat zártak össze egészségesekkel. A kutatók úgy vélik, hogy a húgyhólyagbetegségek okozója sok esetben a huzamos stressz. Korábban ugyanis legtöbbször rejtve maradt az állatorvosok előtt az efféle betegségek oka.
Főleg azon fajtiszta, középkorú vagy kövér macskáknál jelentkezik valamilyen húgyhólyagbetegség, amelyek nem járnak ki, és száraz tápon élnek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tartós stressz is hozzájárul e kórtípus kialakulásához.

Selye János kutatásai

Ha a szer-vezetet erős inger éri, stresszel (izgalmi állapottal) válaszol. A stressz lehet káros és kóros vagy kellemes, kívánatos. Ezért az élőlények nemcsak kerülik a stresszt, de keresik is. A stressz fogalmának és elméletének kidolgozása a magyar fiziológus, Selye János (1907-1982) műve. Ő hangoztatta, hogy „a stressz az élet sava-borsa”. Elméle-téért csaknem tíz éven át jelölték az orvosi Nobel-díjra, de sosem kaphatta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!