Hírek

2004.11.24. 08:00

A bajnokság sérthetetlen

Demján Sándor még a Magyar Labdarúgó Liga elnökeként vetette fel a javaslatot, hogy rendezzenek közös bajnokságot a térség országai. Az ötlet eljutott a tárgyalás szintjéig, és a napokban a horvát és a magyar liga vezetői ismét foglalkoztak a témával.

Lázár Lajos

Színvonalas mérkőzéseket remélve maradt napirenden a közös liga gondolata a közép-európai országok részére. Ha az osztrák, a szlovák, a horvát vagy a magyar mezőny legjobbjai – országonként négy csapat – játszanak hétről hétre egymással, akkor valószínűleg az átlagosnál látványosabbak a meccsek. A közös bajnokság rendezése viszont számos kérdést vet fel. Például azt, hogy melyik csapat képviselheti országát az UEFA által szervezett kupasorozatokban. Vagy azt, hogy ki esik ki a közös ligából. Ha a nemzeti bajnokságokéhoz hasonló rendszerű, hagyományos a kiesés, akkor valószínű, hogy egy adott ország a második idénytől már nem a tervezett négy csapattal, hanem kevesebbel képviseltetheti magát.

Az is furcsa lenne, ha minden ország leggyengébbje búcsúzna, hiszen akár negyedik helyezettként is lehetne kieső valaki. – Véleményem szerint csak tét nélküli lehetne a közös liga, mert az UEFA hivatalosnak az országok önálló bajnokságait ismeri el – nyilatkozta a Reggelnek Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára, az európai szövetség fegyelmi bizottságának tagja. – A skandinávok közös rendezése is csak a hosszú téli holtidényt tölti ki. Ez jó lenne nálunk is, de nincsenek létesítményeink. Bajnokság közben nehéz időpontokat találni. Ezek a mérkőzések növelnék a klubok kiadásait, így megfelelő média- és szponzori támogatást kellene találni. Nem vagyok biztos abban, hogy a tét nélküli barátságos mérkőzések érdekelnék a szurkolókat. Maradjunk abban, hogy a közös liga gondolata egyelőre elképzelés, és esetleges beindítása alapos előkészületet igényel.

A Royal League már beindult

Amit mi még csak tervezünk, azt Skandináviában már megvalósították. A legjobb norvég, dán és svéd csapatok november 20-tól közös bajnokságban játszanak – nagypályán, fedett csarnokokban. A Royal League nevű sorozatot elsősorban azért hívták életre, hogy az észak-európai futballistáknak a téli hónapokban is játéklehetőséget biztosítsanak. A liga három csoportjában négy-négy csapat érdekelt, köztük Rabóczky Balázs együttese, a norvég FC Köbenhavn. (R. M.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!