Hírek

2004.10.19. 01:37

Világméretű számháború

Oroszország és az Egyesült Államok képviseli a világ fegyverkereskedelmének háromnegyedét.

Gyulay Zoltán

Jövedelmező üzlet a fegyverkereskedelem. A legtöbb erre szakosodott vállalkozás ki is használja a lehetőséget. Mégis nehéz egyértelmű és összehasonlítható számokat találni a szállításokról és a nyereség mértékéről. A német védelmi minisztérium hivatalos adatain kívül például független tudományos kutatásokról szóló számlák is léteznek.
A bonni Nemzetközi Átalakító Központban 2002-ben kilencvenezer munkatárs dolgozott a német fegyveripar számára. Ez a cég könnygázgránátvetőket, pisztolyokat, atom-, biológiai és kémiaifegyver-védelmi berendezéseket, hegyi páncélosokat és tengeralattjárókat szállít. S még sok mindent, a katonai felszerelés elengedhetetlen tartozékait.
Németország teljes fegyverkivitelének alig egy százaléka volt 2002-ben az állami szállítás. Miközben az általános engedélyek értéke 2,6 milliárd eurót (azaz mintegy 645 milliárd forintot) tett ki, addig az egyedi jóváhagyásoké 3,3 milliárdot. A német fegyveripar több mint száz országot lát el, mindenekelőtt az európai partnereket.

Közös adót az ágyúkra

Jacques Chirac francia államfő a szegénység leküzdéséhez új közteher-viselési rendszer bevezetését szorgalmazza a világban. Az ENSZ-nek azt javasolta, hogy minden eladott új és használt fegyver után vessenek ki adót. 2015-ig akár a nyomor felét fel tudnák számolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!