Hírek

2004.10.27. 01:01

Valódi fészek vagy csak egérlyuk jut a fiataloknak

Farkas Melinda

Fészekrakóprogramot hirdetett az MSZP. Az albérletben élők a lakbér 30 százalékát, de legfeljebb havi 14 ezer forintot igényelhetnek az államtól. A bérbeadást adócsökkentéssel segítik: 25 helyett csak 10 százalék adót fizetnek azok, akik öt évre bérbe adják lakásukat az önkormányzatnak. A szociálpolitikai támogatás felét azok a 35 év alatti házaspárok is igénybe vehetik, akiknek még nincs ingatlanuk, de a kiszemelt használt lakás nem drágább nagyvárosban 12 millió, más településen 8 millió forintnál. Az állam kezességet vállal használt lakás vásárlásához, így az 50 százalékos önerő helyett 10-20 százalékos tőke is elég. Horváth Csaba szocialista képviselő lapunknak megerősítette, hogy jövőre várhatóan 30 millió helyett csak 15 millió forintig lesz illetékmentes az új lakás.

A Fidesz szerint a fészekrakóprogram a „nesze semmi, fogd meg jól” elv alapján készült, és csak egérlyukak vásárlását segíti elő. Mádi László úgy látja: az illetékszabályok változása és a kezességvállalás 12 millió forintos határa csak apró lakások vásárlását teszi lehetővé, amelyek alkalmatlanok családalapításra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!