Hírek

2004.10.19. 11:10

Újabb üzemzavar a paksi atomerőmű egyik blokkjában

A Paksi Atomerőmű közleményében tudatta, hogy október 15-én, pénteken az éjjeli órákban a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála (INES) szerinti egyes fokozattal jelölt esemény, úgynevezett „rendellenesség” történt az erőmű 3-as blokkjában

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] A Paksi Atomerőmű
[/caption]Az október 2-a óta főjavítás alatt álló blokkban a három biztonsági rendszer közül az egyiken 2004. október 15-étől az üzemképességet igazoló próbát végeztek. Ekkor a rendszerhez tartozó lehűtő szivattyú az automatikus indulást követően kikapcsolódott. A hiba okának kiderítése érdekében az atomerőmű szakemberei október 16-án éjjel a szivattyú újraindításához egy másik biztonsági rendszeri lehűtő szivattyú kapcsolókészülékét használták fel, emiatt néhány percig ez a szivattyú üzemképtelen lett.

Ezt az eseményt 2004. október 18-án, hétfőn az Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának szakemberei a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legenyhébb, egyes fokozatba (rendellenesség) sorolták.

A reaktorblokk leállított állapota, valamint az üzemképtelenség rövid időtartama miatt a beavatkozás a nukleáris biztonságot nem veszélyeztette – áll az erőmű által kiadott közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!