Hírek

2004.10.21. 09:14

Túl a leghosszabb napon

Bogár János megcsillogtatta másfél évtizedes rutinját a Bécs-Budapest szupermaratoni második szakaszán. A mezőny Sopronból indulva 116 kilométer megtétele után érkezett Győrbe.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Rajtra vár a mezőny, a bal oldalon Kammerer Zoltán
[/caption]Az első napon kisebb rosszulléttel bajlódó hatszoros bajnok az első perctől remekül futott. Fertődön 26 kilométer után már 11 perc volt az előnye az első szakaszt nyerő Vozár Attilával szemben. Féltávnál ezt kishíján megduplázta és a célig szinte nem is engedett belőle. Végül 16 perccel előzte meg Vodárt, aki az összetettben még így is biztosan vezet. Előnye közel 45 perc üldözőivel szemben.

Száztizenhat kilométer futás, egy lendületből

– Úgy tűnt, ma nagyon jól ment a futás önnek .

– Valóban, most először a 15 év során, amióta itt vagyok, nem volt holtpontom ezen a szakaszon. Egyetlen lendületből futottam végig a 116 kilométert – mondta Bogár János, a nap legjobbja.

– Kedden egyórás hátrányba került, mi volt szerdára a taktika?

– Nem volt taktika, és a következő napokban sem lesz, ugyanis nem ér semmit. Ha megy a futás, akkor megy magától, ezt érzi az ember, és ez viszi előre. Ha meg nem megy, akkor hiába van akármilyen taktikája, nem segít rajta.

– Tudta, hogy hogyan áll a többi esélyes, Vozár Attila, Kruglikov, Chawawko?

– Igen, a feleségem rendszeresen mérte az időt, és ez plusz energiákat adott. Tudtam, folyamatosan nő az előnyöm. Kell ez a segítség, mert ahogy öregszem, úgy viselem egyre rosszabbul a nehézségeket.

Három kiló veszteség

A versenyben vezető Vozár Attila egy ilyen hosszú szakaszon három kilót fogy. Ez egyszerre víz- és izomveszteség.

A szervezetében kifogyó sókat és cukrot futás közben folyamatosan pótolni kell. Erre valók a koffein és taurin tartalmú energiaitalok, illetve izotóniás frissítők. Szilárd táplálékként csak édes kekszek, csoki és szőlőcukor szerepel az étlapon. Verseny után sok futó szívesen pótolja sörrel az elégetett kalóriákat.

Csütörtök

60 és fél kilométer vár a futókra Győr és Tata között. A versenyzők tíz órakor rajtolnak az Élmény- és Gyógyfürdő elől, s a mezőnynek este fél hatig kell beérkeznie a tatai edzőtáborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!