Hírek

2004.10.15. 13:05

Trükkök betonon, csöveken

Ezt nézd! – szól az egyik. Ezt csináld utánam! – így a másik. Gyerekek suhannak az aszfalton. A biztonságos görkorcsolyázáshoz már pálya is rendelkezésre áll.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="119"] Gál András (13) a rámpára is fölmerészkedik
[/caption]A hideg beálltával hamarosan jégkorcsolyára cserélhetik „guruló” cipőiket a pesti fiatalok. Október végén az ország legnagyobb görkorcsolyaparkja, a fővárosi Görzenál (Árpád fejedelem útja) is bezárja kapuit.
A 14 ezer négyzetméteres park 1995 óta fogadja a látogatókat. Van itt kanyargó aszfaltpálya, többféle görkorifélcső, lapos és meredek ugrató. Iskolák és óvodák is rendszeresen tartják itt testnevelésóráikat. A gyerekek szívesebben görkorcsolyáznak a szabad ég alatt, mint ugrálnak a négy fal között.
– Nagyon élvezik a gyakorlatokat – mondja az egyik oktató. Háry Ildikó (28) technikai feladatokat tanít az iskolásoknak. Bóják kikerülése, átugrása, kanyarodás, hátramenet és hirtelen fékezés. A bátrabbak
a félcsöveket is kipróbálhatják, amelyek igazán próbára teszik az ügyességet.
– Hét végén is kijárok, akkor a profiktól több trükköt el lehet lesni – mondja Gál András (13), a XIII. kerületi Kék Általános Iskola tanulója. A vérbeli görkorisok is itt gyakorolnak, hogy később a versenyeken elkápráztassák a nézősereget.
A park – felszereltségének köszönhetően – sportrendezvények lebonyolítására is alkalmas. Itt rendezték az Európa-kupát, amelyen 16 ország 200 versenyzője vett részt.
A görkorcsolyázás hazai versenyeiért elsősorban a Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség felelős. A szervezetnek három szakága van: gyors-, hoki- és művészi görkorcsolya. A jászberényi székhelyű szövetség 1993-tól minden évben megrendezi a gyorskorcsolyázó-bajnokságot, és 1995-től a diákolimpiát. Különböző távokra lehet nevezni, 100-tól egészen 6000 méterig.
A legjelentősebb egyesületek Tatabányán, Szegeden, Jászberényben, Szombathelyen és Érden működnek.
A gyorskori mellett szintén nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett agresszív stílus. Ez a korizásnak az a fajtája, amikor különböző rámpákon, félcsöveken mutatnak be trükköket. Az ilyen versenyeken a pontozók azt figyelik, hogy a versenyző adott idő alatt milyen akrobatikus elemekkel ámítja el a közönséget.
A Görzenál a téli szünet után március közepén nyit ki újra. A jövő évben is számos versennyel, programmal várja a görkori szerelmeseit. Akik addig sem mondanak le szeretett hobbijukról, azok Budapest egyetlen fedett görkoricsarnokában, a III. kerületi Hangárban gyakorolhatnak.

Kori kerékkel

A görkori árát leginkább a márkája befolyásolja. Egy nevesincs négykerekűt 10 ezer forintért is megkaphatunk, az igényesebbek pedig 100 ezer forintos példányokból válogathatnak. A jobbakon a csapágyak és a kerekek is cserélhetők.

Térd, könyök, csukló

Egy olcsóbb csukló-, könyök- és térdvédő együttesen akár 4000 forintért is megvásárolható. A minőségi kiegészítők darabontként kerülnek 5-6000 forintba. A legfontosabb a csuklóvédő, mivel esésnél ez a testrész a legveszélyeztetettebb.

Bukósisak

Más-más bukósisakokat hordanak a különböző stílusok képviselői. A gyorsasági bukósisak áramvonalas és kis légellenállású. Az agresszív fajta már a tarkót is védi. A minőségi sisak életet is menthet. Egy fejvédő 3–12 ezer forintba kerül.

Görkori-kislexikon

Air: levegőbe ugrás

Berani: előreszaltó 180 fokos fordulattal

Freestyle: korizás szabad mozgással

High Jump: magasugrás rámpáról

Invert: félkézen állás a félcső tetején

Solo: egy lábon gurulás

Stair bashing: lemenetel lépcsőn

Wall Ride: gurulás falon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!