Hírek

2004.10.15. 12:59

Többen lesznek az ellentüntetők

Mégsem emlékezhet meg a Magyar Jövő Csoport ma a Terror Háza Múzeum előtt Szálasi Ferenc nyilas hatalomátvételének hatvanadik évfordulójáról. Ellentüntetés készül, a rendőrség nagy erőkkel vonul az utcákra. A fél Belvárost lezárják ma délután fél négytől.

Steiner K.–Balaton B.

[caption id="" align="alignleft" width="254"] A rendőrség reméli, hogy nem ismétlődik meg az a tömeges rendzavarás, amelyre legutóbb a Kossuth téren volt példa. A BRFK illetékese úgy véli, hogy a több tízezres tömeg békében tüntet ma.
[/caption]A Terror Háza előtti helyszínre először a hungarista szervezet jelentette be gyülekezési szándékát, mégis az SZDSZ Új Generáció nevű tagozata kapott közterület-használatbavételi hozzájárulást a fővárosi önkormányzattól. Így ők határozhatják meg, mely szervezetekkel tartanak közös rendezvényt. Az Új Generáció a nyilasmozgalom ideológiája ellen demonstrál, tehát nem valószínű, hogy szívesen látná a Magyar Jövő Csoportot. Amennyiben a magát hungaristának valló szervezet a helyszínen megjelenik, számíthat rendőri fellépésre.
A Magyar Jövő Csoport 2004 áprilisában alakult szélsőjobboldali tömörülés. Vezetője a 26 éves Bácsfi Diána, aki büszkén vállalja hungarista nézeteit, most készül megírni szakdolgozatát Szálasi Ferenc nyilas vezetőről. A Magyar Jövő Csoport Bácsfi által meghatározott célja, hogy nyilvánosság elé tárja a nemzetiszocializmus alapvetéseit. Ehhez a legjobb eszköznek az elmúlt hónapokban a Szálasit ábrázoló, illetve éltető plakátok kiragasztását találták. Bácsfi Diánát a héten másodszor vették őrizetbe plakátragasztás miatt. A bíróság 10 nap elzárásra ítélte, így nem tud részt venni a mai tüntetésen.
Lapid Lajos ezredes, a BRFK közbiztonsági helyettese azt mondta: a törvény teljes szigorával fellépnek, ha valaki megzavarja a rendezvényt.
Zárva tart ma a Terror Háza Múzeum. – Azért zárjuk be a múzeumot, mert nem akarjuk, hogy itt randalírozzanak azok, akik ezzel szeretnének feltűnni – mondta Schmidt Mária főigazgató.
Az Országgyűlés szinte egyhangúlag fogadott el politikai nyilatkozatot a nyilas hatalomátvétel évfordulójára, október 15-re tervezett demonstráció kapcsán. A képviselők kijelentik: az alkotmánnyal szöges ellentétben áll mindennemű önkényuralmi ideológia és minden faji, nemzeti, vallási, politikai vagy társadalmi származás szerinti kirekesztés.

Külföldön sokkal tevékenyebbek a szélsőséges csoportok

A magyar szélsőségesek száma elenyésző más európai országokéhoz képest. Szlovákiában az aktív neonácikat közel ötezerre becsülik. Ők azok, akik fasiszta szövegű zenét hallgatnak, nácitrikókat hordanak. Szimpatizánsaik száma ennél több, tavaly a hatóságok 119 rasszista támadást jegyeztek fel.

A cseh szélsőjobboldal az utóbbi években erős nemzetközi kapcsolatokra tett szert, és Prága a külföldi szkinhedek egyik kedvenc találkozóhelyévé vált. A cseh belügyminisztérium szerint a bőrfejűek több mint hatezren vannak.

Romániában is egyre többen csatlakoznak a neonáci szervezetekhez. A gyanútlan tinédzserek is könnyűszerrel feljutnak a fasiszta webportálra, amelyen tucatnyi neonáci szervezet harangozza be létét.

Nagy-Britanniában az egyik leghírhedtebb a Combat 18 nevű neonáci szervezet. A szélsőséges csoport eddig nyugati liberálisokat, etnikailag vegyes házasságban élőket támadott meg.

A dán Nemzetiszocialista Mozgalom a legnagyobb bejegyzett újnáci szervezet. A pártnak közel 200 tagja és 1500 szimpatizánsa lehet, súlyához képest sokat szerepel a helyi médiában.

Az Egyesült Államokban egy felmérés szerint 474 rasszista csoport működik, a gyűlölködő csoportok száma egyre nő.

Vélemények

Fóth Ernőné (62) képzőművész

Az ellentüntetést tartom jogosnak, mindenkinek, akiben egy kis jóérzés van, ki kell nyilvánítania véleményét. A politikai hangok azonban nehezítik a békés megoldást.

Bolevác Zoltán (39) informatikus

Helyes az ellentüntetés, kérdés, hogy a pártok, amelyek együtt tüntetnek az újnyilasok ellen, más kérdésben meg tudnak-e egyezni. Szerintem máshol egymás ellen harcolnak.

Jaskó Tamás (61) geológus

A liberális tüntetés kapott engedélyt. Szerintem engedélyezni kellene az újnyilas tüntetést, de nem ugyanott, ugyanakkor. Így könnyű lenne megakadályozni egy esetleges verekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!