Hírek

2004.10.25. 07:04

Több vért az életekért

L. J.

A véradók mindig büszkék voltak arra, hogy önzetlenül szolgálják az életet. A szakemberek szerint most sincs másképp, ám mégis vészesen csökkenhet a vérellátás biztonsága. A munkahelyek többsége már nem örül, ha a dolgozói véradásra mennek. Arra alig van példa, hogy maguk szervezzenek életmentő akciókat. Hol van már az az idő, amikor a sorkatonák sorba álltak, hogy vért adhassanak, hiszen két nap szabadság járt érte.
Mára az erkölcsi elismerés maradt, meg néhány újszerű ajándék. A napokban állítólag Nógrád megyében melltartót osztogattak a donoroknak. A férfiaknak is. A szervezők most felvetették: adjanak háromezer forintot a valamivel több, mint négy deciliter vérért, így legalább a szegényebbeket ösztönzik a véradásra. A fertőzéstől nem kell félni: minden véradás előtt kötelező az orvosi vizsgálat. A legújabb ötlettel a kormány kapuján kopogtatnak. Ennek az a lényege, hogy minden 100 véradás után egy év nyugdíjkedvezményt kapnának az önkéntesek. A több százszoros véradók már számolják a napjaikat, a parlament egészségügyi bizottsága pedig töri a fejét: vért és/vagy életet? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!