Hírek

2004.10.13. 08:01

Terjed a spanyol lottócsalás

Már tucatnyi hiszékeny honfitársunkat csapta be az a nemzetközi banda, amelynek tagjai elektronikus levélben értesítik áldozataikat, hogy nagy összegű nyeremény ütötte a markukat.

Szemán László

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) után a rendőrség is kutatni kezdett a nemzetközi lottócsalók után. Az NBH fél éve figyelmeztette először a magyar lakosságot az akkor még Dutch Lottery, azaz holland lottó néven futó új pénzügyi visszélés-sorozatról. Magyar magánszemélyek, illetve cégek elektromos levélcímeire érkeznek a levelek arról, hogy a címzett egy külföl-dön megrendezett lottó-nyereményjáték egyik nyertese. A nyeremény kiutalása érdekében külföldi forrásadó, feldolgozási költség, egyéb díjak címén a nyertesnek előleget kell fizetnie, általában a nyeremény 10 százalékát. A nyeremény több százezer euró, amit az értesítés szerint egy biztonsági cégnél helyeztek el a címzett számára.
A felvételhez nemcsak a 10 százalék átutalására van szükség, hanem egy adatlap kitöltésére is. Ebben egyebek mellett a címzett számlaszáma is szerepel.
– Júliusban kaptuk az első feljelentést, azóta havonta 4–5 újabb születik. Valamennyi spanyol lottóhoz, vagy a La Lotería Primitiva, vagy a Lotería Nacional nevű játékhoz kapcsolódik. A legkisebb kár 150 ezer, a legnagyobb 70 millió forint. Valamennyi üggyel jogsegély keretében megkeressük a spanyol hatóságokat, ők nyomoznak
a csalássorozatban – mondta
dr. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A spanyol lottóval operáló csalók az NBH szerint a klasszikus és hírhedt nigériai levelek hátterében meghúzódó csoportokból kerülhetnek ki, vélhetően afrikaiak. A hatóságok óva intenek attól, hogy valaki válaszoljon a megkeresésre. A számlaszámát pedig végképp ne adja meg senki ismeretlennek, mert az további visszaélésre ad lehetőséget – mondta Garamvölgyi László.

Életveszélyesek a nigériai levelek

A nigériai levelek nevüknek megfelelően Nigériából érkeznek. A feladó arról értesíti a címzettet, hogy a bizonytalan nigériai helyzet miatt 10–50 millió dollárt akar egy kormányzati hivatal kimenteni Európába. A segítségért 10-20 százalékos részesedést ígérnek, ám a költségekre előre kérnek 1–5 százalékot átutalni egy svájci bankszámlára. Volt olyan magyar károsult, aki ki is utazott Nigériába, ahol az élete is veszélybe került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!