Hírek

2004.10.27. 05:42

Telefonos bújócska a tilalomfák között

A telefonszolgáltatók január elseje óta magán-előfizetőknek nem számíthatnak fel díjat a hívásrészletezésért. A törvény azonban mostohán bánt a kártyás előfizetőkkel, továbbá a cégekkel, ők nem élvezhetik ezt a kedvezményt. Az üzleti előfizetőknek célszerű résen lenniük, ha elektronikus úton kérnek számlát.

Bán Károly

Az Európai Bíróság ítélete után az osztrák távközlési szolgáltatók kénytelenek voltak visszavonulót fújni. Már nem számíthatnak fel díjat ügyfeleiknek, ha azok meg akarják ismerni hívásaik részletes listáját. Magyarország ezen a téren megelőzte nyugati szomszédját, hisz a hírközlési törvény értelmében a szolgáltatóknak az egyéni előfizető kérésére ma már térítésmentesen kell ki-adniuk a hívásrészletező listát. Ezt a kiváltságot azonban nem élvezhetik a kártyás előfizetők, akiknek továbbra is fizetniük kell a szolgáltatásért. Vagyis a többségnek, hisz a 7,5 millió mobil-előfizetés közül csaknem 6 millió a kártyás. Az lenne a cél, hogy a szolgáltatás ingyenes legyen a kártyás előfizetők részére is – mondta lapunknak Juhász Károly hírközlési biztos. A Nemzeti Hírközlési Hatóság vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként lehetne ezt a fogyasztóbarát szolgáltatást bevezetni. Juhász Károly szerint ugyanis ennek technikai akadálya nincs. Sokkal inkább arról van szó, hogy Magyarország az európai uniós joggyakorlatot vette át, s ott ez honosodott meg. Így a kártyásoknak törvényesen számláznak a szolgáltatók. A megkülönböztetésnek más logikus magyarázata nincs – ismeri el a biztos.

Az üzleti előfizetők élete ebből a szempontból sem gyöngyélet. Nekik ugyanis, amennyiben papíron kérik a listát, mindenképpen fizetniük kell. Ha beérik azzal, hogy elektronikusan megküldik nekik, akkor a cégek is ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást. Itt azonban már elő-előfordulnak csalafintaságok. A T-Mobile ügyfélszolgálatán, ha e-mailben kérünk listát, s ezt csak eseti jelleggel tesszük, akkor 300 forintot kell fizetni a szolgáltatásért. A hírközlési ombudsman szerint ez az eljárás ellentétes a törvény paragrafusával, hisz az ügyfél részére elektronikusan nyújtott szolgáltatásért nem lehet díjat felszámolni a cégek esetében sem.
A törvény kiskapuját az esetiség jelenti.

Macerás adatvédelem

Elvben, ha vendéget fogadunk, s ismerősünk telefonál egyet a készülékünkről, akkor meg kell szerezni a hozzájárulását a híváslista kikéréséhez. Elég persze nyilatkoznunk a szolgáltatónak arról, hogy ismerősünk áldását adta. A szolgáltatók a híváslistát csak az előfizetőknek adják ki. Ebből aztán jókora viták is származnak. Például a féltékeny feleség ezért nem tudja kinyomozni, kivel is fecseg annyit a férjecskéje, ha a telefon a férj nevén van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!