Hírek

2004.10.20. 00:37

Támadás a nikotinösvényen az ukrán csempészek ellen

A családi vállalkozásként folytatott cigarettacsempészet kényszer szülte velejárója az ukrán–magyar határ menti mindennapoknak. Amit odaát alig hatvan forintért be lehet szerezni, az nálunk már legalább kétszáz forintot ér.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Bagóért kapható dohányáru a beregszászi piac bódéjában, a választék – mint képünk igazolja – már európai
[/caption]„Bokros teendőkkel elfoglalt cigarettacsempészekre csaptak le a határőrök a záhonyi vasúti hídnál. Két férfi éppen az Ukrajnából érkező vonatból kidobott, dohányáruval telerakott táskákat kereste a bokrosban.
A nemzetközi duó – egy magyar és egy ukrán állampolgár – két táska után kutatott. Mint kiderült, 640 doboz ukrán zárjegyes cigarettát rejtett a susnyás, 237 ezer forint értékben.”

A szeptember 20-án életbe lépett magyar vámszigorítások következtében Kárpátalján egyöntetű vélemény: a határozat csak azoknak szűkítette a mozgásterét, akik valóban az éhhalál és a hajléktalanná válás miatt hozták az olcsó ukrán füstölnivalót az országba. Az igazi nagy bagópanamások továbbra is nyugodtan dolgozhatnak.

Tudnám, merre jár a boldogság, távolabb, mint gondolnád – bömböl rendkívül torzan egy ukrán típusú Tesla-utánzatból a V-Tech gigaslágere. Éledezik a szakadó eső miatt sártengerré változott beregszászi piac. Újabban cigiből is alig lehet vinni odaátra – szól kérdés nélkül egy megkeseredett kofa, aki húszéves kocka Ladájából kínál étolajat, cukrot, meg olcsó cigit.

Pár lépéssel beljebb álldogál egy illegális, ám a helyi hatóságot egyáltalán nem zavaró hrivnyanepper. Régebben húsz-harminc nyugdíjas várta itt az olcsó cigit. Egy karton a táskába, négy-öt pedig a testre került, aztán indultak a kerékpárjaikkal neki a beregsurányi határnak. Korábban ugyanis egy karton cigit zokszó nélkül át lehetett hozni, de huszadika óta csupán két pakli bagó lapulhat a táskában határátlépés esetén.

– Kicsiben úgy nézett ki a biznisz, hogy magyar áron számítva 580 forintért vettél egy karton Szofival vetekedő Prilukit. A határ másik oldalán meg eladtad minimum 2000, maximum 2500 forintért. Legrosszabb esetben is majdnem 1500 forint hasznod volt. Ha szerencséd volt, és öt kartonnal átjutottál, annyit kerestél egy nap, mint Ukrajnában a havi minimumnyugdíj – avat a részletekbe a 61 éves Judit.

– Az ukránok tudják, hogy a többség azért viszi át a cigit, mert ez az egyetlen biztos megélhetése. Ha le is bukok 4-5 kartonnal, a veszteség már az első jó áron eladott cigarettánál megtérül – számol hangosan a 34 éves Tibor.

Általános az a piaci nézet, hogy hamarosan 20-30 százalékkal nőhet Magyarországon az Ukrajnából csempészett feketecigaretta ára. Eddig attól volt tartósan alacsony az ár, hogy rengetegen csencseltek kis tételben a füstölnivalóval. A szigorúbb szabályozás nagyobb kockázatot jelent a feketézőknek.

Szájhagyomány és suttogó propaganda

Budapesten a piacok és a nagyobb közlekedési csomópontok környékén – különösen a Bosnyák téren – nepperek sétálgatnak a tömegben, és halk cigi, cigi szavakat susogva kínálják a feketeárut. Ha vevő akad a horogra, félrehívják, és kartonjával adják az árut. Csomagtartókból, zöldségesbódékból és eldugott táskákból húzzák elő a terméket, amit készpénz fejében csúsztatnak a vásárló táskájába. Ez kockázatos, mert egy átfogó közterületi vagy vámrazzia esetén lakat alá kerülhet az egész készlet.

Ára miatt árad a cigi

A feketepiacot a két ország közti hatalmas áreltérés mozgatja. Íme, a legnépszerűbb panamadohányok ukrajnai eladási árai egy doboz cigarettára vetítve:

Olcsó kategória:

More 54 forint

Next, Priluki 54-58 forint

Bond, Monte-Carlo 70 forint

Középkategória:

L&M 90 forint

Chesterfield 108 forint

Marlboro 140 forint

Drága kategória:

Vouge, Dunhill, Davidoff 220 forint

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!