Hírek

2004.10.27. 00:59

Szigorítás a tengereken

Haditengerészeti gyakorlat kezdődött tegnap Japán partjainál a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása érdekében.

Toronyi Attila

Másfél éve javasolta Bush amerikai elnök az összefogást. A megelőzést célzó, biztonsági kezdeményezéshez (PSI) azóta tucatnyinál több ország csatlakozott, beleértve Oroszországot is. A korábbiakhoz hasonlóan a mostani manővereken is a tömegpusztító fegyverek gyártásához szükséges, illegális módon szállított alkatrészek és rakéták elfogását gyakorolják. A Tokiótól délnyugatra fekvő Sagami-öbölben ott vannak az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Ausztrália erőin kívül további 15 ország megfigyelői is.
Első ízben tartanak ilyen gyakorlatot Ázsiában. Észak-Korea bírálta és provokációnak minősítette az „erőfitogtatást”.

Háromszorosára nőtt a kalóztámadások száma

A tengeri kikötői terrorizmus „divata” is indokolja, hogy megszigorítsák a nyílt tengeri, „beavatkozó” ellenőrzéseket. Egyre több gondot okoznak a kalózkodás hagyományaira építő „vízi útonállók”. Eszköztárukhoz mágneses tapadóaknák, motorcsónakok, mini búvárhajók, az öngyilkos merénylők által irányított torpedók tartoznak. A kikötött vagy lehorgonyzott hajókat könnyűbúvár-felszereléssel ellátott „harcosok” támadják meg. Vagy a szárazföldről érkeznek a kikötőbe, vagy vízi járművekkel közelítik meg a hajókat. Az utolsó tíz évben világviszonylatban háromszorosára nőtt a tengeri kalóztámadások száma, ez főként az ázsiai–csendes-óceáni térségben tapasztalható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!