Hírek

2004.10.16. 09:06

Szerb félelem az atomerőműtől

Csák E.

Szerbiában 2015 után atomerőművet építenek – állítja Nikola Alekszics, az újvidéki környezetvédelmi mozgalom vezetője. Véleménye szerint a kormány semmit sem tett a pazarlás megakadályozásáért, pedig Európában Szerbia első helyen áll az energiafogyasztásban. Alekszics attól tart, hogy a nukleáris hulladékot valószínűleg a Fruska gorában levő katonai alagutakban helyeznék el, és ez közvetlen veszélyt jelentene a városnak. Nem zárja ki azt sem, hogy a hegy belsejében már most is található ilyen hulladék, amelyet a szomszédos országok atomerőműveiből hordhattak oda titokban.
Szerbiában két évtizeddel ezelőtt már próbálkoztak nukleáris erőmű építésével, de akkor nem sikerült. Nem szabad a pillanatnyi rossz helyzet miatt olyan döntést hozni, amelynek következményei több száz év múlva is veszélyeztetik utódainkat – hangsúlyozta Nikola Szoro, a termoenergetikusok egyesületének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!