Hírek

2004.10.23. 00:20

Szép, új világunkban a falnak is füle van

A titkosszolgálatok szerint az ipari kémkedésnek szezonja van. Ám a magántitkok sincsenek biztonságban. Bárki szabadon vehet olyan lehallgatóberendezést, amilyet a pátyi polgármester talált az irodájában, de csak saját célra használhatja.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="271"] A pátyi polgármester a radiátor és az ablakpárkány között találta meg a lehallgatóadót, amelynek antennája is volt
[/caption]Bognár András pátyi polgármester úgy véli, hogy azok csempésztethették irodájába a poloskát, akik kimaradnak a település nagy üzleteiből. Tény, hogy egy polgármesteri irodában időnként olyan információk is elhangozhatnak, amelyek egy üzletembernek milliókat érhetnek. A rendőrség magántitok megsértésének gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen.

– Egy polgármesteri irodában hivatali titkokat is meg lehet szerezni, ám a bizonyítás rendkívül nehéz. Ki mondja meg és mi alapján, hogy a poloskával milyen információkat szerzett a kém? A magántitok megsértése viszont egyértelmű. Ezért akár három évet is kaphat az elkövető. Tudtommal eddig még egyetlen poloskás embert sem fogtak el. Arra sincs jogalap, hogy ezen eszközök kereskedelmét betiltsák, mivel vállalkozási szabadság van. Ismereteim szerint egyébként nagy üzletről van szó – mondta dr. Szőgyényi József ügyvéd.

A Nemzetbiztonsági Hivatal honlapján az ipari kémkedés rohamos terjedésére hívja fel a figyelmet, és tanácsokat is ad a védelemre. A magántitkot azonban saját magunknak kell megvédenünk. Egy névtelenséget kérő tiszt szerint mindenki lehallgatható, nincs tökéletes védelem.
– Csak pénz és akarat kérdése a lehallgatás. Megnehezíthetjük a kémkedő dolgát, meg lehet találni még a gombostűfejnyi poloskát is. Ha nemzetbiztonsági érdek fűződik hozzá, mindig megtalálják a technikai megoldást. A digitális vonalas és mobilkészülékek védelmi kóddal rendelkeznek, de ezek sem feltörhetetlenek. Úgynevezett behatolási hézagot hagynak a titkosszolgálatok számára. A mobilt hiába kapcsoljuk ki, kívülről is aktiválható. Az akkut is hiába vesszük le. Magába az akkuba is szoktak lehallgatót telepíteni. A telefonvonalak bárhol megcsapolhatók. A mobilhívásokat a tornyok között elcsíphetik, sőt zavarhatják is – mondta Orosz Ferenc biztonsági szakértő. Hozzátette, hogy a komputereknek egyáltalán nem lehetnek titkaik. Kémvírussal ellopható az adott gép összes file-ja. A szomszédos lakás fala mellé helyezett speciális erősítővel a kábelek sugárzását felerősíthetik, és előállíthatják azt a képet, amely a megfigyelt monitoron látható. Mindez nyomtalanul, a lebukás veszélye nélkül megtehető. Poloska ellen védekezni csak úgy lehet, ha titkainkról olyan szobában beszélünk, ahol zajgenerátorral zavarunk minden rádiófrekvenciát. Nem árt időnként poloskavadászatot tartani.

Kizárólag magunkat figyelhetjük meg

A szabadon vásárolható lehallgató-, illetve elhárítóberendezésekkel csak saját magunkat figyelhetjük meg. Az hallgatható le, ami a saját szobámban történik, ha nem vagyok otthon. A szomszédban zajló eseményekről azonban nem szerezhetek titokban információt.

Csak a szakszolgálat hallgathat le

A hatóságok minden esetben, külön bírói engedély alapján,

a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól rendelik meg a lehallgatásokat. Hivatalosan csak a Cég végezhet ilyen munkát. A szakszolgálat törvényi felhatalmazás alapján akár a célszemély autóját, lakását is betechnikázhatja.

Magánnyomozó sem hallgatózhat

A magánnyomozónak arra van joga, mint minden egyszerű állampolgárnak. Közterületen dolgozhat, de lakásban, irodában már nem. Például az utcán követhet bárkit, vagy nyílt forrásból, mondjuk sajtóból, cégbejegyzésekből, beszélgetéseket folytatva információkat gyűjthet. Lehallgatni azonban nem hallgathat le.

Hogyan védekezzünk?

Telefonlehallgatás.

Ellene: kódolás, rádiózavarás

Mikrofon falban, ajtófélfában, bármilyen berendezési tárgyban elrejthető.

Ellene: műszeres poloskavizsgálat

Külső lehallgatást az ablaküvegre irányított hangpuskával vagy lézerrel végeznek.

Ellene: speciális védőfólia, függöny, reluxa.

Poloskairtás elektromos sokkolással

Amennyiben félteni való titkaink vannak, nem árt időnként poloskairtást rendelni az erre szakosodott magáncégek egyikétől. Az átlagár 2000–2500 forint/négyzetméter. A nem működő poloskát is megtalálják. A szerkezet mikrocsipjét speciális műszerrel adott frekvencián sokkolják, gerjesztik, ekkor a csip visszajelez. Ekkor már csak ki kell bontani, például az íróasztal lapjából.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!