Hírek

2004.10.26. 01:26

Sorba állnak a vállalkozók, hogy kísérjék a politikusokat

Mádl Ferenc köztársasági elnök Nagy-Britanniában vendégeskedik, Gyurcsány Ferenc Brüsszelből Japánba ment, majd Rómába látogat. Úton vannak a közjogi méltóságok. Kik kísérik őket, s mindez mennyibe kerül az adófizetőknek? Ennek jártunk utána.

Farkas M-Lengyel J.

[caption id="" align="alignleft" width="130"] Mádl Ferenc köztársasági elnök, Rowan Williams canterbury-i érsek, Mádl Dalma, Robert Willis dékán
[/caption]A miniszterelnök és a köztársasági elnök utazásait az állami protokollkeretből állják, míg  a minisztériumoknak saját utazási keretük van. Információink szerint a hivatalos kíséret tárcavezetőknél 5-6 főből, a kormányfő és az államfő esetében 10-15 főből áll. Az utazók a fizetésükön felül a külföldi tartózkodásuk alatt általában a teljes ellátás mellett napidíjat is kapnak. A kíséret tagjai napi 50-60, a tárcavezetők több mint 100 eurót. A költségeket megállapodás alapján állja a meghívó vagy a látogató.

A magyar közjogi méltóságokat jónéhány éve üzletemberek is elkísérik útjaikra. Ez azonban nem terheli a költségvetést. A delegációk vállalkozó tagjai sokszor többet fizetnek, mintha maguk szervezték volna az utat. De ez számukra nem pénzkérdés. A delegációhoz való tartozás előnnyel jár. Az üzletember-találkozók többnyire sikeresek, hiszen mögöttük ismert politikusok állnak. Akik egy-egy delegáció tagjaként üzletet kötöttek, azok a későbbiekben is boldogulnak. A magyar vállalkozók sorba állnak a delegációtagságért. Varga József, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Mádl Ferenc köztársasági elnököt kísérő üzletember-delegáció tagja volt, sikeresnek tartja az utazást.

– Annak idején Libanonban és Cipruson jártunk, s részt vettünk a protokoll-rendezvények egy részén is, de nekünk külön megbeszéléseket is szerveztek – mondta a cégvezető. – A kapcsolat felvételének módja is segített. Többen már ott üzletet kötöttek. Mi várjuk a választ az ajánlatainkra. Mivel egy-egy kísérő csoport 12-15 tagú, könynyen kezelhető. Az ügyvezető Szaud-Arábiában is járt, Orbán Viktor akkori miniszterelnök kíséretében.

Tasnádi Péter is utazott

Jó néhány évvel ezelőtt Tasnádi Péter vállalkozó is tagja volt annak az üzletember-társaságnak, amely az akkori hivatalos delegációt kísérte Kínába. A Józsefvárosi piac működtetésében érdekelt Tasnádit állítólag már ekkor is figyelték. Amikor hazaérkezett, a repülőtéren már vártak rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!