Hírek

2004.10.28. 01:00

Sokkal jobb annál, mint amit elbír

Sebastian Deisler csodagyerekként tűnt fel, 15 éves korában ifistaként már 200 gólt szerzett egy idényben.

Dénes Tamás

Édesapja – akit szívproblémái miatt fiatalon leszázalékoltak, így szinte minden idejét „Bastira” szentelte – be is ajánlotta a fiát egykori iskolástársához, Ottmar Hitzfeldhez. A fiú azonban eleinte „csak” a Mönchengladbachig jutott. Nem volt szerencsés fickó, amire bemutatkozott a Bundesligában, már túlesett két térdoperáción. Szerencséjére szikrázó tehetsége eleinte minden nehézségen átsegítette. Tizenkilenc évesen, 14 élvonalbeli meccsel a háta mögött ő lőtte a szezon gólját: ötven méterről ívelt a kapuba. Hitzfeld akkor már meg akarta szerezni, de Basti inkább Király Gábor és Dárdai Pál csapatához, a Herthához ment. Rossz döntést hozott, nem ment neki jól Berlinben. Újra és újra utolérte a végzete. Válogatottbeli bemutatkozását is el kellett halasztani egy „soros” sérülés miatt, később hasonló okok miatt lemaradt a 2000-es Eb-ről, majd a 2002-es világbajnokságról is. Persze közben bekerült a nemzeti tizenegybe, s miután megint jó formába lendült, kikiáltották ismét csak a német futball reménységének. Különösen azután, hogy 2002 nyarán, több mint tízmillió euróért megvette a Bayern. Kiderült, ha valakinek, neki nem való a mindig kirakatban lévő milliomos klub. A virtuóz technikája alapján Basti Fantasisitnek becézett ifjú csillag törékeny lelke nem bírta el a terheket. 2003 novemberében megint szenzációsan futballozott, szinte egymaga verte meg a nagy rivális Borussia Dortmundot. Úgy játszott, ahogy évek óta várták tőle. Két nappal később a Bayern közölte, Bastinak izomsérülése van. Valójában elhatalmasodott depreszsziója miatt be kellett vonulnia egy magánklinikára. Szinte napra pontosan egy éve tart a kálváriája.

A hírnév és a gazdagság nem boldogítja

Betegség Deisler 2003 novemberében került be egy müncheni intézetbe. Orvosai kettős terápiát javasoltak: hoszszú beszélgetéseken kellett részt vennie, s gyógyszerezték.

SZÜLETÉS Január elején elkezdhetett könnyebben edzeni, majd két hét múlva 36 éves brazil élettársa, Eunice megszülte a fiukat, Rafaelt. Basti áprilisban a területi bajnokságban, májusban már a Bundesligában is játszhatott. A nyáron a Ligakupa-győztes Bayern legjobbjaként tündökölt. Jürgen Klinsmann meghívta a válogatottba. Ám a Juventus elleni BL-meccs előtt megint összetört.

VISSZAESÉS Nem bírta elviselni, hogy túl jól alakul az élete. Újra bevonult a klinikára.

.

Feszültségoldók

Diego Maradona - Az argentin futballsztár nem tud kigyógyulni kokainfüggőségéből, betegsége rabja lett.

Jan Ullrich - A legjobb német kerékpáros extasy-tablettákkal próbálta meg csillapítani búskomorságát.

Tony Adams - Az Arsenal korábbi csapatkapitánya alkoholba folytotta a stressz miatti bánatát. 1993-ban ittas járművezetés miatt fogházra ítélték, ezért 9 bajnoki meccsről hiányzott.

Boris Becker - A teniszcsillag fiatalabb éveiben alkohollal oldotta a hirtelen rászakadt idegfeszültséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!