Hírek

2004.10.15. 14:14

Putyin nem ígér semmit

Toronyi A.

A Pekingben vendégeskedő orosz elnököt kínai vendéglátói biztosították: Kína támogatja Oroszország csatlakozási törekvését a Kereskedelmi Világszervezethez. Hu Csin-tao államfő nem teljesen önzetlen. A gazdaságilag gyorsan fejlődő ázsiai országnak több olajra lenne szüksége.
Putyin óvatosan csak annyit mondott: Kína érdekeit is tekintetbe veszi majd a csőépítési tervek elbírálásánál. Kína az Angarszk–Tacseng vonal mellett kardoskodott, amely orosz ellenállásba ütközik. Túl közel húzódna ugyanis a Bajkál-tóhoz, ami környezetvédelmi kockázattal jár. A másik terv a Tokió által pártolt Tajset–Nahodka vonal, amely a Japánnal szemközti csendes-óceáni kikötőig vezet, végig orosz területen. Ez a vezeték kiszolgálhatja Japánt, Dél-Koreát és más térségbeli országokat, sőt az Egyesült Államokat is. Moszkva jó ideje halogatja a döntést.
Kína és Oroszország kereskedelme idén eléri a húszmilliárd dollárt, ami az évtized végére megháromszorozódhat.
A háromnapos látogatás alkalmával Putyin és Hu várhatóan több politikai, gazdasági, humanitárius és nemzetközi együttműködési szerződést is aláír majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!