Hírek

2004.10.28. 06:50

Példátlan orosz elnöki látogatás Ukrajnában

Közvetlenül az ukrajnai elnökválasztás előtt háromnapos látogatáson tartózkodik Kijevben Vlagyimir Putyin.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Vlagyimir Putyin
[/caption]Hivatalos indoklás szerint az orosz államfő a második világháborús felszabadulás 60. évfordulójának rendezvényein vesz részt több szovjet utódállam vezetőivel. Megfigyelők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy utazásának fő célja a Kreml által kiszemelt elnökjelölt támogatása.

Vlagyimir Putyin ritka tévészereplésre vállalkozott: egyenes adásban válaszolt a nézők kérdéseire. Ukrajna történetében erre még nem volt példa, de az elnök odahaza sem ad gyakran élő interjút. Az érdeklődés ennek megfelelően hatalmas volt. A háromnegyedórás adás alatt percenként 600 hívás futott be a stúdióba.

Putyin kitért a kérdés elől, hogy kire szavazna az ukrán elnökválasztáson, de később nyíltan dicsérte a Janukovics kormányzása alatt elért sikereket. Az elnök kijelentette: elvben híve az oroszok, az ukránok és a fehéroroszok kölcsönös, kettős állampolgárságának, de „ezt még végig kell gondolni”. Megígérte azonban az ukránoknak, hogy a korábbi tervvel ellentétben 2005-ben is beutazhatnak Oroszországba személyi igazolványukkal.

Nemzetközi kérdésekről szólva Putyin figyelmeztetett „az egypólusú világrend veszélyeire”. Hangsúlyozta viszont, hogy Oroszország szövetségesi viszony kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban.

Moszkva befolyásának erősítése a cél

Putyin kijevi látogatása néhány nappal a választások előtt Viktor Janukovics kormányfő elnökké választását szolgálja – írja a Gazeta című lap. Az ellenfél, Viktor Juscsenko szóvivője szerint az ukrán politikai elit egy része showmanként akarja felhasználni az orosz elnököt. A Kommerszant úgy véli: Putyin gyakorlatilag bekapcsolódott a választási előharcokba. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Janukovics előnye nem jelentős; az orosz államfő ezt az egyensúlyi helyzetet akarja elbillenteni pártfogoltja javára. Putyin végső szándéka az ellenzék állítása szerint az, hogy olyan politikust segítsen az elnöki posztra, aki nem kívánatos a Nyugat szemében. Ezzel értelemszerűen megnő a lehetőség az orosz befolyás erősítésére Ukrajnában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!