Hírek

2004.10.30. 05:53

Parlamenti egyetértés: kegyeleti járandóságot kaphatnak az özvegyek

Farkas Melinda

Mind a négy parlamenti párt támogatja a kegyeleti járandóság bevezetését.
Ennek értelmében a temetési költségek kiegészítésére egyszeri, egyhavi járandóságukat kapnák azok a nyugdíjasok, akiknek házas- vagy élettársa meghal. Szili Katalin házelnök szerint egyhavi rendkívüli átlagnyugdíjat kapnának a frissen megözvegyültek. Selmeczi Gabriella (Fidesz), Kárpáti Zsuzsa (MSZP), Béki Gabriella (SZDSZ) és Pettkó András (MDF) egyaránt támogatásáról biztosította a kezdeményezést. A Tisztelet Társasága civil szervezet javaslatát november 15-én tűzi napirendjére az Országgyűlés.

Csáky András MDF-es képviselő lapunktól értesült arról, hogy neki is részt kellett volna venni a kegyeleti járandóságról szóló sajtótájékoztatón. Szerinte szó sem volt erről, az MDF-ben nem született testületi döntés a javaslatról. Hozzátette: pártja törvénymódosítást nyújtott be, amelynek célja az örökösödési illeték megszüntetése. Úgy tudják, a jövő héten a T. Ház elé kerülő javaslatot a kormánypárti többség le fogja szavazni. A Fidesz temetési támogatást vezetne be.

Lényege, hogy a társadalombiztosítás vállalja át a temetési költségeket, legalább a legolcsóbb temetésnek megfelelő öszszeghatárig. A kormánypártok eddig tizennyolcszor szor akadályozták meg az indítvány napirendre kerülését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!