Hírek

2004.10.29. 01:25

Paprikás hangulatban

Címkék#Vélemény

Hiába mondják szakemberek, hogy semmi ok a pánikra, egyre többen aggódnak saját egészségükért és a mérgezett pirospaprika miatt. A bizonytalan eredetű konyhai készletet ne használjuk, de a korábban készült kolbászt és szalámit nyugodtan elfogyaszthatjuk.

Lengyel János

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Már az országos tiszti főorvos is azt mondja, az őstermelők paprikája a megbízható. Nem kerül bele semmiféle szennyező anyag
[/caption]Tegnap mintegy száz fogyasztóvédő kereste a paprikát országszerte az üzletek polcain. A 70 ezer bolt vizsgálata időigényes, de az ellenőrök jól haladnak – tudtuk meg Kathi Attilától, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetőjétől. Csütörtök délutánig 26 helyen találtak tiltólistán szereplő termékeket.

Az ügyben már a rendőrség is nyomoz. Mint azt már lapunkban megírtuk: csütörtöktől nem árulhatnak fűszerpaprikát és fűszerpaprika alapú készítményeket a hazai üzletekben. A kalocsai, a szegedi és a süködi cégek termékeiben egészségkárosító anyagot találtak. Az aflatoxin nevű gombaméreg a Brazíliából Rotterdamon keresztül behozott fűszerpaprikából származik.

A paprika hungarikum, nemzeti büszkeségünk, mégis mindig történik vele valami. Nemrégiben kiderítették: téglaporral keverik, mert az mégis olcsóbb és hasonló a színe. Jó néhány évvel ezelőtt míniumfestékkel szaporították, a nagyobb haszon reményében. Ekkor az ólommérgezés lehetősége okozott riadalmat. Most azt mondják: kevés termett, ezért kellett a brazil őrlemény.

A hozzáértők szerint az import oka az, hogy a behozott paprika jóval olcsóbb, s keverve hungarikumként vihetik a piacra.
A hazai fűszerpaprika-termés mennyiségében és minőségében is ki tudja elégíteni a belföldi igényeket – mondta Bartos András, a terméktanács elnöke. Tavaly 26 ezer tonna termett, míg az idei termés becslések szerint a 35 ezer tonnát is elérheti. Az elnök szerint a fűszerpaprika-gyártók azért importálnak, mert itthon az olcsó termékeket keresik. Ha a hazai cégek nem hoznának be külföldi paprikát, akkor azt maguk a kereskedelmi láncok szereznék be...

Major István külgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint ezzel az üggyel hazánk elveszítheti az európai fűszerpaprika-piacon megszerzett részesedésének akár 15 százalékát is. Hozzátette: az ügynek súlyos következményei lesznek.  Lakatos Lajos, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott: cége augusztus 10. óta csak magyar paprikából készült őrleményt gyárt. Szeptember 13. óta pedig már csak az idén termett hazai paprikát dolgozzák fel. Mint mondta: leállították a magyar előírásoknak nem megfelelő paprikaőrlemény forgalmazását.

A részvénytársaság adja egyébként a világtermelés 2-3, a világexport 3-4, a hazai termelés 40 százalékát. Csak 10 hónapja importáltak paprikát, s a tavaly hazánkba érkezett 1000 tonnányi mennyiségből mindössze 40 tonnát hozott be ez a társaság.
Érdekes lenne megvizsgálni: hová került a többi?

Információs vonalat működtet a hatóság

Az ÁNTSZ kiadta a hivatalos paprikalistát, amely megtalálható a www.antsz.hu honlapon és elérhető a „dr.info” kékszámon (06-40/374-636). A nem forgalmazható körbe tartozik az őrölt fűszerpaprika, a fűszerpaprikát tartalmazó fűszerkeverék, a gulyáskrém, a pörköltkrém, a halászlékocka és -sűrítmény, a tubusos kolbászkrém, egyes levesporok (gulyásleves) és a tubusos fűszerkeverékek. Itt olvasható azoknak a paprikatartalmú termékeknek a neve is, amelyek biztonsággal fogyaszthatók.

Rutinellenőrzés vezetett a mérgező anyaghoz

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) főigazgatója szerint egy Bács-Kiskun megyében végzett rutinellenőrzés során derült ki, hogy a brazil paprika penészgombából származó mérgező anyagokat tartalmaz. Mint mondta: nem szokatlan, hogy a magyar fűszerpaprikához külföldi alapanyagot kevernek az őrlés során. Régebben csak a szín javítása miatt tették ezt. Tavaly viszont nem a mediterrán térségből, hanem Brazíliából származó bogyós paprikával javították az áru állagát.

Az aflatoxin sejthalált, májdaganatot okoz

A toxikológusok szerint a gombák többféle aflatoxint termelnek, közülük a legveszélyesebb a B1-es. Nem csak étkezéssel kerülhet a szervezetbe, hanem belélegezhetjük vagy bőrön keresztül is felszívódhat. Az aflatoxin hamar eljut a májba, ahol az örökítőanyagokat, a DNS-t és az RNS-t gátolja. Sejtszétesést, sejthalált okoz. A kifejlődő új sejt már rendellenes lesz, akár májdaganat is lehet belőle.

Mit tegyünk az otthoni készlettel?

Az ÁNTSZ ajánlása szerint az a fűszerpaprika fogyasztható, amelynek a szavatossági ideje 2005. április 15. után jár le. Az orvosok szerint a mérgező anyagnak csak akkor lehet káros hatása, ha valaki egy hét alatt legalább fél kiló szennyezett paprikát fogyaszt. Ennek ellenére a vizsgálatok lezárásáig nem tanácsos használni a korábban vásárolt paprikát. Mégse dobjuk a szemétbe, mert veszélyes hulladék. Elkülönítve tároljuk, amíg az ÁNTSZ a további teendőkről nem ad tájékoztatást.

Flekkent kínálnak a babgulyás helyett

Reggelre a kifőzdék, az éttermek asztalairól is eltűnt a pirospaprika, de az azt tartalmazó Erős Pista továbbra is ott díszelgett az ízesítők között. A pincérek udvariasan közölték:

– A paprikapánik miatt pörköltet, gulyást és bablevest nem tudunk felszolgálni, de remek ízű flekkennel korlátlan mennyiségben szolgálhatunk. – Ha frissen sülteket eszik az ember, minimálisra csökkenti a paprikamérgezés lehetőségét – mondta egy másik felszolgáló. Más a helyzet az utcai büféknél.

Tibor (35) jóízűen falatozza a paprikás szalámis szendvicset. – Az egész élet rákkeltő, egy a szendvicstől csak nem halok meg...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!