Hírek

2004.10.14. 11:31

Önigazgatási törekvések Erdélyben

Megélénkültek az erdélyi és székelyföldi magyar önigazgatást célzó köve-telések.

Csák Elemér

Még októberben népszavazást tartanak autonómiaügyben két gyergyószéki településen – határoztak a helyi önkormányzatok. Korábban a marosszéki Bala-vásár és Gyulakuta döntött úgy: megkérdezi a lakosságot, „akarja-e Székelyföld, mint autonóm területi-közigazgatási egység törvény általi létrehozását”.
A trianoni jelenséget csak úgy lehet orvosolni, ha még idejében kivívjuk az erdélyi magyarság közösségi önállóságát – állítja Tőkés László. A királyhágómelléki református püspök most megjelent könyvében az erdélyi magyarság önkormányzatának kivívásáért íródott beszédeit gyűjtötte össze.
A könyvbemutatón elhangzott: jelenleg is folyamatos lépések történnek az autonómia megteremtése érdekében. Ilyen az 1990-ben alakult Sulyok István Református Főiskola, vagy a Székely, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulása.
Frunda György RMDSZ-es szenátor legutóbbi nyilatkozatában ugyancsak síkraszállt az „autonóm székelyföldi régió” jövőbeli létrehozása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!