Hírek

2004.10.19. 01:48

Mindenki várta, és megelégedéssel fogadta az alapkamat csökkenését

Bejött az elemzők várakozása, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 11-ről 10,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A befektetői és a pénzügyi piac ezt várta, és higgadtan reagált a döntésre.

Bán K. – Hajnal L. – Zsebesi Zs.

A lakosság a fél százalékpontos kamatcsökkenésből először azt érezheti meg, hogy a betéti kamatok mérséklődni fognak. Itt ugyanis általában fürgén lépnek a pénzintézetek. A hitelkamatok csökkentésénél már nem ennyire gyorsak, de nyilván arra is sor kerül előbb-utóbb. Annál is inkább, mert a bankoknak van miből engedniük, hiszen a kamatrésük (a betéti kamat és a hitelkamat közötti különbség) Európa-szerte a legmagasabbak közé tartozik nálunk.
Csökkeni fognak azok a kamatterhek is, amelyeket a nemzeti banki alapkamathoz köt a törvény, vagy más rendelet. Így például a késedelmi és a büntetőkamatok automatikusan mérséklődnek. Azokban a hitelkonstrukciókban, ahol a jegybanki kamathoz kötött a kamatszint, ugyancsak csökkenésre lehet számítani.
Középtávon mindenképpen azzal kell számolni, hogy a forint – ha nem is drámaian, de – gyengülni fog. Ez azt jelenti, hogy az importáruk drágulhatnak, és biztosan mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni az ausztriai síelésnél. A gépkocsik, a benzin és számos egyéb importcikk árát is az erős forint tartotta eddig alacsonyan. Ennek most lassan vége lehet. Akik lakást vagy gépkocsit vásároltak valutahitelre, meg fogják érezni a forint gyengülését a törlesztési részleteken. Ezek ugyan euróban, vagy svájci frankban nem változnak, de ugyanannyi valutáért több forintot kell majd adni.
Jól járhatnak viszont azok a vállalatok, akik áruik nagy részét külföldön értékesítik. A gyöngébb forint a Magyarországra látogató turistáknak is kedvezne, hiszen többet vásárolhatnának ugyanannyi euróért, dollárért. Mindez tetszik a gazdaság élénkítésén fáradozó kormánynak. Draskovics Tibor alig néhány perccel a kamatcsökkentés bejelentése után fontosnak tartotta Londonból üdvözölni a Nemzeti Bank döntéstét.
A fél százalékpontos jegybanki alapkamat mérséklésére számított a piac  – erősítette meg lapunknak Barcza György, az ING Bank elemzője is. Véleménye szerint a rövid lejáratú forró tőke továbbra is erősen tartja a forintot. A magas olajár, a külföldi tőzsdék bizonytalan helyzete
miatt a forintban tartott állampapírok versenyképes hozamot biztosítanak.

Később jön a hatás

A kamatvágás hatását legkorábban három hónap múlva érezhetjük meg a támogatott lakáskölcsönöknél. Méghozzá kedvező irányban. Az a banki gyakorlat ugyanis, hogy a támogatott hitelek kamatait az állampapír-hozamának utolsó három havi átlagához igazítják. Ennek alapján 0,2-0,3 tizeddel csökkenhetnek az új lakáshitelek kamatai. A nem támogatott hitelek esetében minden bank maga dönti el, mikor érzi szükségét a változtatásnak.

Változatlan részletek

Nincs hatással a jegybanki alapkamat mérséklése a hitelre vásárolt autók esetében, nyugtatták meg lapunkat a Porsche Banknál. Elmondták: ügyfeleik zöme svájci frank, illetve euró alapú kölcsönt vesz fel továbbra is. Mivel a kamatvágás nem gyakorol jelentős hatást a forint árfolyamára, ezért ez nem befolyásolja lényegesen a törlesztő- részleteket. Az elemzők szerint idén 250 forint körül stabilizálódik az euró ára, nem kell drasztikus következményekkel számolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!