Hírek

2004.10.26. 05:37

Mielőbb érdemes lekötni a megtakarításainkat

Ha valaki nagyobb – egymillió forint feletti – szabad összeggel rendelkezik, jelenleg leginkább fix kamatozású bankbetétben érdemes tartania a pénzét.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="282"] Még nem késő. A legnagyobb lakossági banknál, az OTP-nél például holnapig él az akció.
[/caption]A kereskedelmi bankok zöme két-három hónapra szóló egyedi lekötéseket ajánl, amelyek éves hozama 10 százalék felett van. A legnagyobb hazai lakossági banknál, az OTP-nél például holnapig él az az akció, ami két hónapos futamidő esetén a lekötött összegektől függően ígér különböző kamatokat. Egymillió forint alatti összegre 8,5 százalékos kamatot fizetnek, ötmillió forint felett viszont már 10,50 százalék a hozam. A legbőkezűbb ugyanakkor kétségtelenül a Raiffeisen, ahol 10,80 százalékos hozamra számíthatnak a megtakarítók három hónapos lekötésnél.

Jó lesz igyekezni viszont a betét lekötésével, mert a pénzintézetek bármikor csökkenthetik a fix kamatozású konstrukciók kamatát. Nem feledhető ugyanis, hogy múlt hét hétfőn a jegybank 11-ről 10,50 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Persze a kereskedelmi bankok általában előre beárazzák a jegybank várható lépéseit – erősítették meg lapunknak az OTP Bank kommunikációs osztályán, ezért nem történt változás eddig. Az elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy év végéig – talán decemberben – újabb fél százalékpontos jegybanki alapkamat-csökkentésre lehet számítani. Ez mindenképpen a hozamok mérséklését vonja maga után. Szakértők azt is hozzáteszik, hogy a további kamatvágás már a lakáscélú és fogyasztási hiteleknél is elmozdulást hozhat. Persze csak csekély mértékű csökkenésre számíthatnak az adósok.

A betéti kamatok lassú, de biztos mérséklődése miatt hoszszabb távon újra az állampapírok és a befektetési alapok hozama lehet a kedvezőbb – hívják fel a figyelmet a piaci elemzők. Így aki az év végénél hosszabb távra spekulál, érdemesebb már most irányt váltania. Azt, hogy 2005-ben hogyan alakulnak a betétek, állampapírok hozamai, nehéz megbecsülni. Sok múlik azon, hogy módosítják-e a jegybankról szóló törvényt. Ha a kormánynak nagyobb befolyása lesz, gyorsabb kamatcsökkentésre számíthatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!