Hírek

2004.10.13. 07:50

Lúdtalpas budapestiek

Veronika Piazzát (14) Milánóból hozták Pestre. A kislány talpa leginkább egy kifli alakú homokozóformához hasonlított. Az olasz orvosok műteni akarták.

Lázin Miklós András

Egy magyar szakember – szakmájára nézve informatikus – saját fejlesztésű berendezése, számítógépes programja és egy lúdtalpbetét segítségével egy esztendő alatt helyrehozta a lábát.

Honnan tudhattak Milánóban az Akácfa utcai Lábászatról? – ötlik föl a kérdés. A választ Basch László, a Sensitiv Kft. ügyvezetője sem ismeri, de hozzáteszi, jöttek már hozzájuk Amerikából,  Svédországból és Izraelből is. A műhelyreklámra még nem költöttek soha, így csak az elégedett vevők vihették a hírét.

Beteg érkezik. A szakember a maga készítette gépre állítja a kisfiút, majd az ugyancsak általa összehozott programmal beolvassa a gyerek talpát. Szakszavak repkednek a levegőben, majd elkészítik a betétet.

Az apróra tört parafából és hőre felpuhuló műanyagból álló talp alá való francia ötlet – ehhez járult a magyar szellemi termék. A vákuumpad felveszi a láb alakját, majd erre kerül az előmelegített, még lapos lúdtalpbetét. A beteg ránehezedik és a betét a súly hatására lemásolja a mintát.

Legfőképp akkor fáj a lába Szomódi Tamásnak (12), amikor fut. A harántsüllyedés miatt kényszeres gerincgörbülete van a gyereknek, amely a tüdőt is nyomja. Emellett az egyik lába egy centiméterrel rövidebb.

A betétet negyedévente kell majd cserélni, de ennyit bőven megér az egészség. Sajnos nem tud mindenki lúdtalpbetétet készíttetni. Ám egy mezítlábas séta a homokos Duna-parton sokat javíthat a talp állapotán. Ugyancsak komoly segítség lehet, főleg gyerekeknek, a lábujjakkal való kavicsszedés és az úgynevezett macijárás (a láb külső élén).

Segítség cukrosoknak

Két éve a Társadalombiztosítási Főigazgatóság 1200 súlyosan talpfekélyes cukorbeteget irányított a Lábászathoz. E betegség sok esetben jár együtt sebek kialakulásával. Mivel a cukorbetegeknél a lábi fájdalomérzet jelentősen csökken, e vérző helyek idővel elfertőződnek, aminek következtében súlyosabb esetben amputációra is sor kerülhet.

A kft. munkatársai a megfelelően kialakított lúdtalpbetéteknek köszönhetően, a hozzájuk irányítottak közül 1184-nek tudták megmenteni a lábát.

A betegség számláján

A boka- és harántsüllyedés Magyarországon népbetegség. Felmérések szerint mintegy másfél millió ember, ebből négyszázezer Budapesten szenved az ebből származó betegségekben. A skála széles: gerincferdülés éppúgy a lúdtalp számlájára írható, mint a hulló haj és a rossz fogak. Hazánkban kereken tizennyolc évig nem volt cipészképzés.

A megfelelő módon elkészített lábbelik ugyanis sokat javíthatnak a szétcsúszott csontozatú lábon.

Veszélyben a gyerekek

Bellyei Árpád pécsi orvosprofesszor:

– Véleményem szerint nem másfél, hanem három, három és fél millió lúdtalpas ember él Magyarországon. Nagyon sok közöttük a gyerek, akik a mozgásszegény életmód miatt különösen veszélyeztetettek. A felnőtteket leginkább a bütyök-, a sarkanytú-, valamint a kalapácsujj-képződés sújtja.A felvilágosítás a mi dolgunk, ennek szerintem kiválóan eleget is teszünk. Ám ha a szülők nem hozzák el a gyerekeket a rendelőbe, mi sem tehetünk semmit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!