Hírek

2004.10.25. 06:06

Kudlik Juli a falvédőről

Sokan eleve kétes értékűnek tekintenék a falvédőre termett műve-ket, az alkotó azonban nem tart a félreértéstől.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Új tartalommal jelennek meg Szabó Eszter Ágnes (35) művésznő keze nyomán a hagyományos falvédők. A múlt formavilága a mának szól, új üzenettel…
[/caption]Falvédő: „Az én férjem csak a vizet issza, nem is sírom leányságom vissza.” Régi konyhák, szobák faláról – kékkel, pirossal hímezve – efféle okosságok köszöntötték a helyiségbe lépőt. Szabó Eszter Ágnes (35) új értelmet és tartalmat ad a hajdani falidíszeknek. Mi több, köztéri művekké varázsolja a bevásárlószatyrokat és mondanivalóval gazdagítja az abroszokat. A bevásárlószatyorra hímzett egyiptomi királyné szemén bárki kitekinthet, aki a szatyrot csuklyaként a fejére húzza. Ez a használati tárgy az alkotó Háziasszony-kommandó című sorozatának része. Fontosak számára a női témák, hiszen igazi nő.

– A hímzés olyasmi, amit sokan értenek – mondja. – Meg akartam mutatni, hogy a hagyományos falvédők mintájára lehet kortárs témákat is hímezni. Az első mondanivalót hordozó, hímzett vászonszatyor hét évvel ezelőtt készült az intermédia szakos művésznő stuttgarti ösztöndíja idején. A zöld fonallal vászonra vetett hosszú bevásárlólista után sokan megfordultak az utcán. A televízió előtti időkben a falvédő hordozott tanulságokat. A két közlési mód összekapcsolása a Kudlik Júlia egykori tévébemondót ábrázoló hímzett képernyővédő. A Dj szintetizátorabrosz a Minden háziasszony dj című munka része. Ebbe az együttesbe egy CD is beletartozik, amelyen Szabó Eszter Ágnes főzési tanácsokat énekel. A háziasszony is olyan, mint a lemezlovas. Addig kever a pulton, amíg valami felemelő élmény nem születik – vallja. A Szabó Eszter Ágnes által vezetett Hints művészeti együttes azt vizsgálja, milyen hatása van a kézimunkának a társadalomra. Megállapításaik nem csak falvédőigazságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!