Hírek

2004.10.25. 08:27

Krys Kolanosszal erősíthet a Volán

Akár még előnyünk is származhat abból, hogy bérvita miatt nem kezdődött el az észak-amerikai jégkorong-bajnokság, az NHL. Számos tengerentúli menő ugyanis Európába szerződött. Meglehet, Magyarországra is érkezik közülük.

Szabó T. – Zsigmond J.

Kolanos, a világbajnok: Mister Arizona

Krystofer Kolanos a jövő embere lehet Phoenixben. Az arizonai gárda a 23 éves csatár játékjogát 2000-ben a fiatalok játékosbörzéjén szerezte meg. Kolanos volt az első kör 19. választottja, vagyis az évad legjobbjai közül került ki. Az NHL-ben eddig 100 mérkőzésen szerepelt, 15 gólt és 17 gólpasszt jegyzett.

A múlt évben 41 mérkőzésen lépett pályára az NHL-ben, 4 gólt és 6 gólpasszt adott. 2003-ban a kanadai válogatottal világbajnoki címet nyert.

Szeptember 14-én lejárt az NHL klubtulajdonosai és a játékosok közötti kollektív szerződés. Azóta a hokisok jogilag nem tartoznak az NHL-hez, ezért nem kezdődött el a bajnokság október elején. A klubok irányítói szeretnék elérni a fizetési plafon bevezetését. Azt, hogy egy csapatban az összke-reset mértéke ne léphessen át egy bizonyos határt. A játékosok kategorikusan visszautasítják ezt, és csak az ötszázalékos fizetéscsökkentést fogadnák el. Nos, a jelenlegi állás szerint december előtt biztosan nem lesz rajt, ezért eddig már 215 játékos ideiglenesen a tengerentúlról Európába tette át a székhelyét. Csehország, Svédország, Finnország és Oroszország a fő csapásirány, de újabban Magyarország is felmerült. Az Alba Volán két kanadai klasszist szerződtetne.


A második NHL-sztár

Kolanos lenne a második korongos, aki az NHL-ből érkezne Magyarországra. A nyolcvanas években történt, hogy Szergej Milnyikov egy hétfői napon még a Quebec Nordiques-ban védett, ám a hétvégén már az Újpest kapuja előtt állt. Újpesten kergette a pakkot korábban Eszmantovics és Szvetlov, ők az orosz válogatottban is játszottak. Svitek az 1989-es A csoportos világbajnokságon a cseh válogatott egyik legjobbja volt, később a Ferencvárosban játszott.

– Nem kizárt, hogy két tengerentúli játékossal erősítjük meg a játékoskeretet – mondta a szakosztályigazgató, Ocskay Gábor. – Magyarországról nem tudunk erősíteni, ezért külföldön keresgéltünk.
Nos, a székesfehérvári gárda a centerposztra nem akárkit nézett ki magának. Krystofer Kolanos, a Phoenix Coyotes támadója érkezhet.
– Valóban szó volt Kolanosról, de egyelőre lemondtunk róla. Miután szünetel az NHL, nekünk is lehetőségünk nyílt a tengerentúlon keresgélni. Nagy dolog lenne, hiszen a tengerentúli profiligából nem sűrűn szerepelnek Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!