Hírek

2004.10.16. 08:09

Kropkó Péter újra rajthoz áll Hawaiion

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="155"] A 41 éves Vasembernek esze ágában sincs a szeniorok között indulni
[/caption]Kropkó Péter már visszajáró vendég a hawaii Ironman (Vasember) viadalra, ami az egyik legnagyobb elismerés, amit sportoló ebben a „szakmában” kaphat. A kitartás próbájának tartott hosszú távú triatlon villámgyorsan terjedt el szerte a világon, Magyarországon Kropkó Péter az elsők között volt, akik belevágtak. A világ legjobbjai azóta is évről évre visszajárnak a csendes-óceáni szigetre, hogy a világbajnokságon döntsék el, ki is a sportág királya.
Idén 35 ezer triatlonos nevezett azon a 18 versenyen, melyen hawaii indulási jogot lehetett szerezni. Végül 1500 szerencsés vasember állhat rajthoz, hogy erejétől függően 8-12 óra alatt teljesítse a távot. Apró érdekesség: az e-bay internetes aukciós honlapon a szervezők által meghirdetett hely 34 ezer dollárért kelt el.
Kropkó Péter Floridában izgalmas körülmények között készült a világ talán legnehezebb versenyére.
– Floridában volt szerencsém találkozni a Jeanne nevű hurrikánnal, ami két napot elvett a felkészülésemből, de legalább nem tett kárt bennem. Úgy érzem ennek ellenére is sikerült jól felkészülnöm. 41 éves lévén már indulhatnék a szeniorok között, de én természetesen a profik között akarok a legjobb lenni.
– Mit jelent a legjobbnak lenni a legjobbak versenyén?
– Eredményre tippelni sem merek, itt tényleg a triatlon sztárjai állnak rajthoz, rengeteg az esélyes. Próbáltam készülni a hőségre, ami a kerékpáros- és futópályán szinte elviselhetetlen a lávasivatagban. A fekete kőzet ontja magából a hőséget, és egyetlen árnyékos méter sincs a pályán.
Kropkó Péter idén három Vasember-versenyt fejezett be, egyszer első, egyszer pedig második lett. A szakma még mindig a világ legjobb triatlonos futói között tartja számon, ráadásul ő az egyetlen az egykori szocialista országok versenyzői közül, aki vezetett a versenyben. Akkor egy baleset megakadályozta a győzelemben. Reméljük, mellé áll a szerencse.

A hawaii Vasember

Itt született meg ugyanis a klasszikus triatlon, egy amerikai haditengerész tiszt jóvoltából. Ő volt az első, aki pihenő nélkül teljesítette a maga által kitűzött 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a maratoni futásból (42,195 km) álló távot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!