Hírek

2004.10.23. 01:08

Közös gazdaság eltérő színvonalon

A gazdasági teljesítmény alapján London a nyertes. A sereghajtók pedig mind Lengyelországban találhatók. Az utolsó helyre került Lubelskie térség, az uniós átlag egyharmadát éri el.

Matula Judit

Luxusbutikok, csillogó-villogó bankok, elegáns irodák és lakások, kifogástalanul öltözött hölgyek és urak – ez London belvárosa, a City. Romos, kiürített gyárépületek, düledező, elhagyott tanyák, sivár panelházak, koldusok a városi utcákon – ez a Lublin környéki régió Kelet-Lengyelországban. Az előbbi az Európai Unió leggazdagabb, az utóbbi a legszegényebb régiója. A brüsszeli hatóságok által nemrégiben elkészített „Európa-atlasz” óriási eltéréseket tár fel a 249 régióra felosztott unióban. Az évente összeállított elemzésben azt vizsgálják, milyen egy-egy terület gazdasági, társadalmi helyzete, és ennek alapján állapítják meg, hogy a régió mekkora területfejlesztési támogatást remélhet Brüsszeltől. Az idei felmérésből az derül ki, hogy a gazdasági teljesítmény, vagyis az egy főre jutó bruttó hazai termék nagysága alapján a londoni belváros az abszolút nyertes. Az ötös élmezőnyben az angol fővárost Brüsszel, Luxemburg, Hamburg és Nagy-Párizs régió követi.

 

A sereghajtók pedig mind Lengyelországban találhatók. Az utolsó helyre került lublini térség az uniós átlagnak mindössze egyharmadát éri el. Az is kiderül az adatokból, hogy az öt legrosszabbul teljesítő régióban mindenhol jóval 20 százalék fölött van a munkanélküliek aránya. Messze nincs tehát egyenlőség a különbségek kiegyenlítésére kitalált unióban mind a mai napig. Óriási eltérések azonban nem csupán a tagországok között észlelhetők, hanem sokszor még egyetlen országon belül is. Ez Németországban a legszembetűnőbb: rajta keresztül húzódik a gazdag nyugati és a szegény keleti térségeket elválasztó „demarkációs vonal”. A legroszszabb gazdasági teljesítményt nyújtó német régióban, a Sachsen-Anhalt tartományban található Dessauban az uniós gazdasági átlagnak mindössze a kétharmadát érik el. Az itteni lakosság mégis a lengyeleket irigyli, hiszen a sok fejletlen régiójuk miatt ők többet markolhatnak a brüsszeli kasszából. Vannak persze olyan térségek is, amelyek az utóbbi néhány évben vettek óriási lendületet. A tanulmány kiemeli ebből a szempontból Prágát és Pozsonyt, ahol az egy főre jutó bruttó hazai termék már jóval meghaladja például Berlinét. Szintén feljövőben van Írország, Spanyolország, Portugália és Görögország egy része. A nyugati tagországok által egykor kissé lenézett mediterrán térség életszínvonala ma már szinte alig különbözik a hagyományosan gazdag uniós területekétől. A madridiak gazdasági teljesítménye például túlszárnyalta a szorgos kölniekét is. A korábbi észak-déli megosztottság tehát átalakult kelet-nyugativá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!