Hírek

2004.10.25. 07:33

Köves Gábor szerint a sikerhez végig kell járni a szamárlétrát

Köves Gábor (42) egy éve a Philips első embere. Korábban a szórakoztatóelektronikai részleg értékesítési vezetőjeként vezette át a céget a kereskedelem átalakulásának buktatóin. Jelenlegi posztján sok tennivalója van, de reméli, hogy még nincs karrierje csúcsán.

Fehér Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A Philips ügyvezetője büszke arra, hogy cége sikeresen alkalmazkodott a kereskedelem átalakulásához. Ma minden üzletláncban megtalálhatók a termékeik.
[/caption]Gerard és Anton Philips 1891-ben Eindhovenben alapították meg a Philips & Co. villanykörtegyárat. A logóban látható hullámok és csillagok az éterben haladó rádióhullámokat jelké-pezik. Magyarországon 1925-ben kezdte meg működését. Ma Székesfehérváron és Győrött készülnek a csúcstechnikájú Philips DVD-készülékek.

– A Philips Magyarország kereskedelmi cég, a Philips Industries gyártással foglalkozik. Végül is melyiket vezeti?
– Mindkét cég ügyvezető igazgatója én vagyok. Szükség van egy személyre, aki a világcég magyarországi működését képes összehangolni a nemzetközi üzleti tervekkel. A világot ellátó export megszervezése is nagy feladat.
– Az anyacég mennyire ad szabad kezet a vezetésben?
– A stratégia nemzetközi szinten a holland Royal Philips Electronicsnál dől el. Hogy a magyar piaci viszonyok között mit érdemes, illetve mit lehet tenni, arról én döntök. Ezt két erőhatásként kell elképzelni. Az egyik fentről le, a másik lentről felfelé hat és csak optimális esetben találkoznak.
– Szereti kézben tartani az irányítást?
– A gyárak önállóak, de nagy a szabadsága a kereskedelmi részlegeknek is. Minden vezető meghatározott felelősséggel és nagy önállósággal rendelkezik. Területén belül azonban az utolsó fillérrel is el kell számolnia.
– Hogyan hozza ki a legtöbbet a dolgozókból?
– Fontosnak tartom, hogy az átlagnak megfelelő legyen a bérezés. A keresetek meghatározásához minden évben kutatásokat végzünk, de az elégedettséget is vizsgáljuk. Természetesen név nélkül. Ha találunk egy területet, ahol alacsonyak az értékek, egy akciótervvel azonnal orvosoljuk. A következő évben a mutatónak javulnia kell. A vezetők ajtajának pedig szó szerint nyitva kell lennie az alacsonyabb beosztásúak előtt. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt három évben a bér miatt nem állt fel munkatársunk.

– Mennyi a szabadideje?
– A feleségem szerint nagyon kevés. Mikor felkértek a munkára, megállapodtunk. A hétvége teljes egészében a családé, az esti programok közül pedig csak azt fogadom el, ahová partnerrel együtt várnak.
– Az üzletben is fontos a felesége véleménye?
– Ami igaz, az igaz. Rendkívüli üzleti érzéke van. Banki szakember, sok mindent megbeszélünk. Én nem állítok olyat, hogy a család vagy a munka fontosabb. Mindkettőre szükség van. Ha a munkában vagy a magánéletben gondok vannak, az kihat a másikra is.
– Hogyan viseli el a kudarcot?
– Két fázisban élem át. Először mindig nagyon ideges vagyok.
A holtpont lehet két óra vagy akár két nap. Utána azonban rögtön kézbe veszem az irányítást és együtt megoldjuk. A siker ugyanígy közös. Ilyenkor a titkárnőtől kezdve mindenki részesül az elismerésből, hogy érezze a fontosságát. Az előrelépéshez bizonyítani kell. Egy listán tartjuk számon azokat, akikhez a legszebb reményeket fűzzük. Ők tehetséges vezetővé válhatnak. Mindenki a képességeinek megfelelő feladatokkal bizonyíthat.

– Mit javasolna az önéhez hasonló sikerre vágyó fiatalnak?
– Hogy kezdje lent a karrierjét, ismerje meg alapszinten azt, amivel foglalkozni szeretne. Aki ügyvéd akar lenni, az legyen ügyvédbojtár. Ha marketinges lenne inkább, ne próbáljon egyből menedzser lenni, hanem ügynökségnél kezdjen dolgozni, asszisz- tensként. Nincs rosszabb annál, ha úgy vezető valaki, hogy nem tudja, mit csinálnak a beosztottjai. Nem tud irányt mutatni. A siker persze nemcsak az egyéntől, hanem a lehetőségektől is függ.
– Ön elérte pályája csúcsát?
– A Philipset nem régóta vezetem, nagyon sok feladat vár még  rám. A vállalat lehetőségeitől függően azonban előfordulhat megüresedő regionális vezetői poszt, vagy más országban hasonlóan magas pozíció. Remélem, hogy még nem vagyok a csúcson.

Köves Gábor

Autó

A vállalata biztosít számára szolgálati S80-as Volvót, de szívesen vezeti felesége 1,4-es Volkswagen Polóját is.

Hobbi

Legszívesebben a balatonfüredi nyaralója körül kertészkedik.

Sport

Fallabdázik a három legjobb barátjával hetente legalább egyszer. Télen gyakran korcsolyázik a Balatonon.

Nyaralás

Kedvenc pihenőhelye a Földközi-tenger vidéke, melyet minden évben felkeres. Ezenbelül is Görögország az első. Oda szeret utazni, ahová hosszú repülőút nélkül is el lehet jutni.

Csapásirányok: egészség, életmód, technológia

A Philips egyik főprofilja a szórakoztatóelektronikai gyártás és értékesítés. Az Ambilight LCD tévé egy egyszerű ötletből lett európai nagydíjas (EISA) vezető termék. A háttérvilágítással forradalmasítja a házi mozizást.

Az életmód és a divat kliséit borítja fel a Nike és a Philips egyedülálló, több mint kétéves együttműködése. A sportba épülő szórakoztatóelektronikát az mp3 RUN testesíti meg. Zenegép és virtuális edző egy termékben. Méri a kocogás sebességét, miközben a zene kellemes hátteret biztosít.

A Philips vezető egészségügyi gyártóvá lépett elő. Nyugaton már elterjedt a hordozható szív-újraindító, mellyel bárki életeket menthet. A Philips CT-k pedig itthon is megtalálhatók.

Fejlesztéssel védekeznek a tömegtermékek ellen

VILÁG A külföldet látja el elsődlegesen az itthon gyártott DVD-íróval a magyarországi vállalat. Mégis a helyi forgalom bővül nagyobb ütemben.

FEJLESZTÉS Gyárakkal és nagyberuházásokkal van jelen Magyarországon, és számos embert foglalkoztat.

ÚJÍTÁSOK A Philips műszaki fejlesztésekkel és új, forradalmi ötletek

piacra dobásával növeli piaci részesedését. Legnagyobb kihívást manapság az olcsó keleti termékek áradata jelenti. A márkák harcát azonban ugyanúgy meg kell vívni a felkapott japán termékekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!