Hírek

2004.10.22. 01:23

Ki ölette meg Zubovics Gyulát?

Zubovics Gyula gyilkosát el kellett engedni, a megbízó azonban kézre kerülhet. Most a maffiaellenes központ elemzi a merénylet aktáit.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="318"] Zubovics túlélte a támadást, ám a kórházban vérmérgezést kapott és tíz nappal később meghalt
[/caption]Az 1996-ban indult leszámolássorozat része volt 1997. május 5-én Zubovics Tamás Gyula felrobbantása. Zubovicsot Szentendrén, saját panziójának udvarán robbantották fel. Éppen beszállt a terepjárójába, amikor a pokolgép felrobbant. A súlyosan sérült vállalkozó tíz nap múlva a Honvéd Kórházban halt meg vérmérgezésben.
A Pest megyei életvédelmis nyomozók négy szemtanút is felkutattak, akik látták, amint a merénylő a terepjáró aljára helyezi a pokolgépet. A merénylőt, az ukrán Oleg T.-t egyértelműen fel is ismerték. Zubovicsról tudták a rendőrök, hogy több üzleti vitája is volt. Ráadásul a panzió be volt kamerázva, és a felvételeken állítólag közismert emberek is felbukkantak félreérthető szituációkban. A megbízót azonban nem sikerült megtalálni. A gyilkost pedig ki kellett adni Ukrajnának.
A hét éve pihenő aktákat szerdán bekérette a köznyelvben csak maffiaellenes központnak ismert Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK), tudtuk meg rendőrségi forrásból.   Úgy tudjuk, hogy a Zubovics-aktát nem véletlenül kérték be. Információink szerint az egyik ha-zai  titkosszolgálattól fontos információt kaptak. Eszerint Zubovics halála előtt beszállt egy hatalmas ingatlanüzletbe. Egy kft. szervezésében, egy bank közreműködésével nagy értékű ingatlanokból állítottak össze egymilliárd forintos portfóliót. A kft. azonban nem utalta át a Zubovicsnak járó összegeket. A vállalkozó egy fültanú szerint telefonon megfenyegette
a cégvezetőt, 48 órát adva a fizetésre. Nem fizettek, és két hét múlva Zubovics halott volt.

A rendőrség szerint Oleg, a specialista a tettes

Az orosz Szpecnaz kommandó robbantási szakértője volt Oleg T. Diverzánsakciókra, illetve azok elhárítására képezték ki. Elfogása után a Pest megyei nyomozók megkeresték az ukrán hatóságokat, mit tudnak Olegről. Az ukrán igazságügyi minisztérium hivatalosan igazolta, hogy Oleg T. a merénylet időpontjában egy kijevi fogdában ült. A magyar nyomozók szerették volna Kijevben megnézni a fogdanaplót, ám az ukrán hatóságok megtagadták ezt. Sőt hangsúlyozták, hogy ebben az ügyben a magyar rendőrök nemkívánatosak Ukrajnában. Oleg T.-t így el kellett engedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!