Hírek

2004.10.18. 10:01

Jolán az én lányom lett

Örömmel látogat el az állatkertbe az, akinek ott örökbe fogadott védence van. A nevelőszülők legalább ötezer forintot fizetnek évente, cserébe oklevelet kapnak.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="262"] Szikora Róbert énekes Jolán tevét fogadta örökbe. Jolán az R-Go együttes jelképállata is, a csapat gyakran meglátogatja.
[/caption]Az állatkerti örökbefogadás gyakorlatát Nyugatról kölcsönözte az Alapítvány a budapesti állatkertért. Barta Odett (51) titkár azt is elmondta, hogy szemben a külföldi szokással, nálunk bárki bármilyen állatot örökbe fogadhat. A nevelőszülő díszes oklevelet kap. Cégeknél a legkisebb összeg kétszázezer forint, háromszázezertől pedig már kiírják a vállalat nevét a kifutó elé egy A4-es táblára. Négyszázezer forinttól az adományozó neve az intézmény bejáratánál elhelyezett főszponzori táblára kerül.
Az állatok világnapján az örökbefogadókat állatkerti sétára, a gondozók „szülői értekezletre” várják. Tizenkét év alatt 9800 magánszemély és csoport lett nevelőszülő a budapesti állatkertben. Csak tavaly 1650 örökbefogadó jelentkezett, idén még többre számít az alapítvány. Az elmúlt évben 25 millió forint gyűlt össze, amit az állatházak felújítására fordítanak.
A budapesti állatkerti nevelőszülők az intézmény falai közt élő 800 fajból eddig mintegy 60 közül választottak maguknak védencet. Legnépszerűbbek a jól megkülönböztethető, önálló személyiségű állatok. A lista élén a két elefánt, Hella (37) és Zitta (35) áll, a középmezőny a madaraké, mint amilyen Johnny (34), a Kanadából származó, fehér fejű rétisas. Rovarokat (például bütykös csótányt) senki sem fogad örökbe. Kivétel Topán, a kétéves afrikai ezerlábú. Valaki megszánta és örökbe fogadta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!