Hírek

2004.10.20. 01:19

Jobb életet remélnek

A tizenöt éve ledőlt berlini falra emlékeztetnek a Marokkóban emelt kerítések. Éjszakánként fegyverropogás hallatszik. A katonák állítólag csak a levegőbe lőnek.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="313"] Lélekvesztővel kockázatos nekivágni a Gibraltári-szorosban a spanyol partoknak, de az afrikai menekültek mégis vállalják a veszélyt fotó: AFP
[/caption]Zsúfolásig megteltek a spanyol menekülttáborok. Madrid öt méter magas szögesdrót fallal védi afrikai külbirtokainak határait, de az őrök nem győzik az áradatot. Ceutában és Melillában több ezren várják a kínálkozó alkalmat, hogy áttörjenek a túloldalra. Létrákat, erős csípőfogókat kerítenek, s ha nem sikerül először, ismét próbálkoznak. Nemcsak Afrikából jönnek, hanem Indiából, Pakisztánból is. A tehetősebbek a marokkói Casablancáig repülnek, majd onnan utaznak tovább a „falig”.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Keresztül-kasul a világon
[/caption]Az áttelepülni vágyók többsége nem politikai menekült, hanem a jobb élet reményében akar bejutni Európába. Akinek van pénze, megpróbálja megkenni a határőröket, ami gyakran sikerül is. A háborgó hullámok miatt nem tanácsos lélekvesztőkkel nekivágni a tengernek.

A spanyol rendőrséget aggasztja, hogy a márciusi terrortámadások legtöbb elkövetője Marokkóból jutott be az Ibériai-félszigetre. A Qaida spanyol terrorszervezet pedig bizonyíthatóan kapcsolatokat ápol az észak-afrikai ország embercsempészeivel és drogbáróival.

A Földközi-tenger másik érintett országának, Itáliának sikerült megegyeznie Líbiával. Róma a hónap kezdete óta visszafordítja az onnan érkező illegális bevándorlókat. A tengeren cirkáló járőrhajók feltartóztatják a Málta és Tunézia között, Lampedusa szigetén partra szálló menekülteket. Tripoli körzetét valósággal ellepték a jövevények.

A tervek szerint Kadhafi líbiai vezető tucatszámra létesít majd – német és olasz segítséggel – menekülttáborokat a tengerparton. A visszazsuppoltakat a többi között Ghánába, Eritreába és Nigériába szállítják vissza repülőgépekkel.
A Human Rights Watch emberjogi szervezet bírálja a kialakult gyakorlatot. A hazatoloncoltakat ugyanis gyakran meghurcolják, sőt börtönbe vetik.

Holtponton

Csak Olaszország támogatja azt a német elképzelést, hogy létesüljenek Észak-Afrikában szűrőközpontok. Ott az EU felügyelete alatt várhatnák ki a menekülők bevándorlási kérelmük elbírálását. Francia és spanyol részről az ügy emberi jogi vonatkozásai miatt tartózkodóan vélekednek a javaslatról. Az uniós külügyminiszterek viszont egyetértenek abban, hogy 2006-tól az európai útlevelekben vezessék be a digitális ujjlenyomatot és erősítsék meg az Europolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!