Hírek

2004.10.28. 06:08

Így kávéznak a pestiek

A kávézás kultúrájáról szerveztek beszélgetést a Parlament Cafféban. A koffeinimádó politikusok különleges készítményeket ízlelhettek.

Nagy Vajda Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="468"] Jó érzés egy csésze kávé mellett elücsörögni. Erre szeretné felhívni a figyelmet Schalli Gábor, a rendezvény szervezője is.
[/caption]

Hírességek törzshelyei

New York: Ady Endre, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Tóth Árpád

Centrál Kávéház: Osvát Ernő, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső

Abbázia Kávéház: Molnár Ferenc, Bródy Sándor, Heltai Jenő

Délicatesse Kávéház: Reviczky Gyula, Tóth Béla

– Őrölt fahéjat és egy csepp karamellt teszek a lefőzött eszpresszóhoz. Forralás közben kevergetem, hogy ne csomósodjon. A pohárba egy gombóc vaníliafagylalt és egy kevés szeszes ital is kerül. A tejszínhab és a leheletvékonyra szeletelt mandula csak ráadás. A kávékülönlegességet Lajsz András, az est egyik házigazdája kínálja. 

– Igyekszem a koffeinmentes változatokat fogyasztani. Így becsapom egy kicsit a szervezetemet, de a kávézás élménye megmarad – mondja Devánszkiné dr. Molnár Katalin képviselő. Szanyi Tibor államtitkár olyan kávékoktélt kóstolgatott, amely nyolcvanhatfajta gyógynövényből készült. A politikus több mint tíz évvel ezelőtt társtulajdonos volt egy kávéforgalmazó cégnél. Azt vallja, az olasz kávé messzemenően a legízletesebb.

A kávé jellemzői

A kávé az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék. A víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital. Négyszázmilliárd csésze kávét fogyaszt el az emberiség egy év alatt. A koffein a vérnyomás szabályozására is használható. Túlzott mértékű fogyasztás esetén nyugtalanságot okoz.

Kávéháztípusok

A török kávéhoz a dohányt és az élvezeteket kapcsolják.

Az olasz típust a különféle szerencsejátékok fémjelzik.

A német típus pedig békés újságolvasásra ad lehetőséget.

Magyarországon a kávéházakban a kezdettől mindhárom funkció megtalálható.A kávé történetéről, különböző népek kávéfajtáiról szóló cikkünket is a Budapest rovatban találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!