Hírek

2004.10.20. 06:46

Hegyi Barbara megint Shakespeare-hősnő bőrében

A fátyolos hangú színésznő újra Shakespeare-t játszik. Ő Adrianne a Víg-színházban, a Tévedések vígjátékában.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="219"] Petruchio (Mihályi Győző) megszelídíti Makrancos Katát
[/caption]Amikor Barbara megszületett, rögtön elvesztette apját. Gyerekkorában gyakran barátkozott fiúkkal. Állítólag korán megszólalt jellegzetes hangján. E hang miatt nem vették föl először a főiskolára, bár egy év múlva éppen emiatt került be a színművészetire. Ott már játszott Shakespeare-t.  Úgy véli, az angol drámaírónak kidolgozottabbak a férfialakjai, mert akkor a társulat csak férfiakból állt. Bár az a három nőalak, akiket mostanában játszik, kifejezetten erős személyiségek.
Hegyi Barbarát 1997-ben Valló Péter rendezte a Vízkereszt vagy amit akartok című darabban Oliviát alakította.
– Olivia szerelmes, ami nem lenne különleges, ha nem egy lány lenne szerelme tárgya. Persze ő nem tud róla, hiszen Shakespeare ügyesen összegubancolja a cselekmény szálait.
– Néha hiába a nagy szerelem, nem biztos, hogy éppen a nagy
Ő alkalmas társnak egy életre
– folytatja. – Az ember pedig legtöbbször hosszú távra keres társat. Egy igazi férfit, mint makrancos Kata. Bár a Makrancos hölgyben Petruchio találja meg őt.
Katának meg kell szelídülnie, hogy méltó társa legyen férjének.
– Azt hiszem, így van ez az életben is. Folyamatosan csiszolódunk egymás mellett. Egymás hibáit nyesegetjük, közben megpróbáljuk elfogadni a másikat csakúgy, mint önmagunkat.
A színésznő szerint Shakespeare korát jóval megelőzte bizonyos nőalakjaival. Hiszen nemcsak Makrancos Kata, hanem a Sok hűhó semmiért (rendezte: Eszenyi Enikő) Beatricéje is megtalálja társát. Igazi feleségek lesznek, férjük méltó és egyenrangú társai.
Ezzel Shakespeare rácáfol a korabeli házasodási szokásokra. És talán sokszor a maiakra is. Hiszen most is előfordul, hogy nem a másikat szeretjük, hanem magát a házasság intézményét. Vagy csupán férjhez akarunk menni.
A színésznő szerint önismeret és alázat szükséges ahhoz, hogy igazi társsá váljunk.
Most a Tévedések vígjátékában Adrianne-t, az elhanyagolt feleséget játssza, partnere Pindroch Csaba. Hegyi Barbara úgy véli, az egyedüllétről a feleség is tehet, nem csak a férfi hibája. Néha azonban nincs mit tenni. Olyankor engedni, s ha nincs más kiút, válni kell.
– Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy a férj visszajöjjön
– nevet. – A válság sokszor épít. Ha túljutunk rajta, sokkal erősebbek lehetünk.

Hegyi Barbara

Budapest, 1966. január 16.

1985–1989: Színművészeti Főiskola

1989: Lee Strasberg színiiskolában,

Los Angelesben tanult

1989–1996: József Attila Színház

1996-tól Vígszínház

1998: Rozi lánya születése

2004: esküvő szerelmével, Zoránnal

Filmszerepek: Hány az óra, Vekker úr? Kisvilma

Díjak: Jászai Mari-díj, Varsányi-gyűrű

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!