Hírek

2004.10.18. 06:38

Hazánknak is szüksége van vendégmunkásokra

Ellentétes irányban mozog a tőke és a munkaerő a kelet-közép-európai régióban. A befektetők nyugatról keletre, a munkavállalók keletről nyugatra tartanak.

Zsebesi Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Az esztergomi Suzuki-gyárban a képen látható Subaru utolsó ellenőrzése zajlik. Magyar és szlovákiai munkások egyaránt dolgoznak itt.
[/caption]Ma már nemcsak a magyarok vándorolnak a jobban fizető nyugati állások felé, hanem hozzánk is jönnek a szomszéd országokban rosszabbul keresők. Több tízezer román, szlovák és ukrán dolgozónak kínálunk az otthoninál magasabb béreket. A „mi autónkat” negyedrészt szlovák munkások szerelik össze Esztergomban, az ottani Suzuki gyárban, ahol a dolgozók 25 százaléka a Duna másik partjáról jött.
A szomszédból, Párkányból átjárók nélkül a gyár működésképtelen lenne. 2002-ben még csak 3113 szlovák állampolgár kapott magyar munkavállalási engedélyt. Egy évvel később, 2003-ban már közel 5700-an.
Az idén az uniós szabadsággal élve, 9 ezer szlovák szomszéd keresi a kenyerét nálunk külön munkavállalási engedély nélkül. Azaz évente majdnem megduplázódott a szlovák munkások száma. Már nem csak a segédmunkások, a szakmunkások jönnek, de a mérnökök is. A csábítás nagy, hiszen a kis távolság miatt otthon lakva, a hazainál 30-40 százalékkal magasabb fizetést lehet kapni. Az itt megkeresett pénzt főként Szlovákiában költik el, mivel nem csak az ottani bérek, de az ottani árak is alacsonyabbak a magyarnál.
A hozzánk érkező munkaerőnek jelentős szerepe van abban, hogy Magyarország őrzi jó pozícióját a bérek nemzetközi versenyében. A közel félszázezer vendégmunkás segít alacsonyan tartani a fizetéseket. Nélkülük csak magasabb bérekért tudnának az építőiparban és a gyárakban
a vezetők munkaerőt találni.
A munkavállalók az alacsonyabb bérszínvonalú országokból a magasabb bérszínvonalúak felé vándorolnak, míg a befektetők éppen ellenkezőleg: a drágább országokból az olcsóbbakba helyezik át a termelést. A folyamat hosszabb távon hozzájárul a bérek kiegyenlítődéséhez, vagyis a magyarországi keresetek emelkedéséhez. A magyar bérverseny-pozíció egyelőre nincs veszélyben. Nálunk csak Szlovákiában és Lengyelországban alacsonyabbak a fizetések. A magyar bér ma is csak egykilencede a dánnak, egyhatoda a németnek és egyötöde az osztráknak.

Hol mennyi az órabér Európában? forint/óra

Norvégia 7040

Dánia 6830

Németroszág 6770

Ausztria 5330

Nagy-Britannia 4680

Németország keleti vidékei 4220

Csehország 1080

Magyarország 1010

Lengyelország 820

Szlovákia 805

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!