Hírek

2004.10.29. 12:04

Gyógykezelésre Párizsba indult Jasszer Arafat palesztin elnök

Útnak indult pénteken franciaországi gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnök, miután az őt kezelő nemzetközi orvoscsoport úgy döntött, hogy egészségi állapota kritikussá vált, s a legjobb gyógykezelést a nyugat-európai országban kapná.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Jasszer Arafat
[/caption]Arafatot először egy jordániai katonai helikopterrel szállították a ciszjordániai Rámalláhból a jordániai fővárosba,  Ammánba, ahonnan a francia köztársasági elnök különgépén vitték  tovább Párizsba.

A francia fővárosból több különböző forrásból származó,  egybehangzó értesülések szerint Franciaország egyik legjobb  klinikájára, az Haute-Seine megyei Clamart-ban lévő Percy katonai  kórházba szállítják.

A palesztin elnök egyik vezető tanácsadója Ammánban úgy  nyilatkozott, hogy Arafat "sokkal jobb állapotban van, mint előző  nap volt, állapota stabil, de ennél többet majd Franciaországban  tudnak mondani az orvosok. A következő 72 óra meghatározó lesz" -  mondta, de nem fejtette ki, mire gondol.

A palesztin vezető nem helyezett ki helyettest párizsi  gyógykezelésének tartamára. Palesztin forrásból pénteken azt  közölték, Arafat a kórházból maga szándékozik vinni a kormányzati  ügyeket. 

Péntek reggel a ciszjordániai Rámalláhban palesztinok százai  gyűltek össze a Palesztin Hatóság elnökét Ammánba szállító, illetve  kísérő két terepszínű helikopter körül, hogy jókívánságaikat  fejezzék ki, és búcsút intsenek a testőrök gyűrűjéből integető,  sápadt politikusnak. A 75 éves vezetőt a jordániai fővárosból  Jacques Chirac francia köztársasági elnök gépe viszi tovább  Párizsba. Az útra elkísérte felesége, s a francia fővárosban magas  beosztású palesztin tisztségviselők csatlakoznak hozzá, köztük Száeb  Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere.

A két hete komolyabb, bár közelebbről meg nem nevezett  betegséggel küszködő Arafat állapota szerdán romlott meg, amikor  hivatalos források szerint többször is elveszítette az eszméletét.  Arafat közvetlen környezetéből kiszivárogtatták, hogy a palesztin  elnök szinte az egész csütörtöki napot alvással töltötte. Mikor  felébredt, gyenge volt, nem maradt meg benne az étel, s hasmenés is  gyötörte. Időről időre zavartnak látszott, úgy tűnt, nem ismeri fel  néhány látogatóját.

Orvosai később azt közölték, hogy Arafat szervezetében  túlságosan alacsony a vörös vértestek száma. Ez számos betegség  tünete lehet, így a fehérvérűség mellett vérző gyomorfekélyé,  vastagbélgyulladásé, májbántalomé. A palesztin elnököt kezelő  nemzetközi orvoscsoport tagjai úgy nyilatkoztak, hogy további  vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis megállapításához. Asraf  Kurdi jordániai orvos közlése szerint Arafat Párizsban egyebek  mellett a fehérvérűséget kizáró vizsgálatokon is átesik.

A palesztin vezető, aki izraeli blokád miatt közel három éve nem  hagyhatta el rámalláhi főhadiszállását, utoljára 2001 decemberében  járt külföldön. Most azután vállalta a külföldi gyógykezelést, hogy  Ariel Saron izraeli kormányfő hivatala közölte: Izrael nem gördít  akadályt hazatérése elé, az izraeli külügyminiszter és védelmi  minisztériumi tisztviselők ugyanakkor az izraeli katonai rádió  jelentése szerint pénteken úgy nyilatkoztak: Arafat visszatérésének  engedélyezéséről még nem született végleges döntés. (A zsidó állam  részéről korábban azt hangoztatták, hogy a palesztin elnök  elhagyhatja ugyan Rámalláhot, ám nem garantálják azt, hogy vissza is  térhet oda.)

Az izraeli hatóságok arra hivatkozva korlátozták Arafat  mozgásszabadságát, hogy a palesztin államiság jelképének tekintett  vezető Izrael-ellenes erőszakot szít a palesztinok körében. Arafat  visszautasította e vádakat.

Az al-Hajat című, Londonban megjelenő arab lap pénteki számában  a Palesztin Hatóság Brüsszelben akkreditált diplomáciai  képviselőjére hivatkozva azt írta: az Európai Unió (EU) közbenjárt  Izraelnél, hogy kieszközölje a palesztin vezető hazatérésének  engedélyezését.

Az izraeliek többsége egy pénteken napvilágot  közvélemény-kutatás eredménye szerint Arafat halálát kívánja. A  megkérdezettek 47 százaléka reménykedik abban, hogy a palesztin  elnök távozik az élők sorából, míg 32 százalék azok aránya, akik nem  így gondolkodnak. A véleményszondázás eredményét az izraeli  televízió kettes csatornája tette közzé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!