Hírek

2004.10.28. 06:34

Fürdőruhában lett rendőr

Az első rendőrnőknek fürdőruhában kellett bebizonyítaniuk, hogy testfelépítésük alkalmas a szolgálatra. A megfelelt jelentkezőknek eleinte mégis férfiegyenruhát kellett viselniük.

Nagy Eszter Dóra

– Én nem akartam rendőr lenni, hanem az élet hívott a tetthelyre – magyarázza Vajda Sándorné negyvenéves rendőri szolgálatának okát. A háború után, 1945-ben az elesett férfiak helyett nőket toborzott a kormány a rendőrség soraiba. A jelentkezők közül azonban csak 18 nőt választottak ki. Fürdőruhában nézték meg, alkalmasak-e a feladatra. Tanfolyamra küldték őket, majd kaptak egy karszalagot, egy sapkát és a vállukra puskát. Később a férfiak egyenruháját húzták magukra. Ha kellett, a negyvenhármas cipőt is felvették jóval kisebb lábukra. A nőknek akkor nem gyártottak rendőrcipőt. Évek múlva Erzsi néni harcolta ki
a Belügyminisztériumban, hogy a női rendőrök külön egyenruhát kaphassanak.
Persze volt, amikor a nyomozás álcát kívánt. Erzsi néni szerint a háború után vetkőztetők járták a várost. Akit elkaptak, lemeztelenítették és elrabolták a ruháit. Egy négyfős csoport Erzsi nénit és járőrtársát is megtámadta. Akkoriban nők és férfiak együtt teljesítettek szolgálatot. Lövés dördült. Erzsi néni ép bőrrel megúszta, társát hátba lőtték. Szerencsés lövés volt, a rendőr felépült. Erzsi néni az eset után hetekig járta az utcákat bundában, hátha ismét előkerülnek a vetkőztetők. Nem sikerült elkapni őket.
– A körúton volt a legveszélyesebb az élet, a Blaha Lujza térre vezényeltek és kiállítottak minket a sarokra – meséli. Volt, aki azt mondta, végre a nők is rendőrök lehetnek. Mások rákiabáltak, hogy szégyellje magát, amiért az utcasarkon keresi a pénzét. Erzsi néni szerint sokan nem bírták a rendőri munkát, de voltak, akik már az előválogatáson alkalmatlannak bizonyultak. Az első 18 rendőrnő közül ma már csak Erzsi néni él. Egyedül. Férjét már a háború idején, fiát egy balesetben vesztette el. Mégsem keseredett meg. A 89 éves asszony ugyan tolószékbe kényszerült, de szellemi frissessége még egy huszonévesnek is irigylésre méltó. Az első rendőrnőnek egyetlen kívánsága van. Új otthonra vágyik, és ehhez az első női belügyminisztertől szeretne segítséget kapni.

Előre a ranglétrán

Az első női rendőrtiszt Erzsi néni lett 1947-ben. Két évvel később gyermekvédelmi előadóként dolgozott. 1953-ban főhadnagyként a VIII. kerületi rendőrkapitányságra került. 1957-ben őrnaggyá, 1963-ban alezredessé léptették elő. 1971-ben ment nyugdíjba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!