Hírek

2004.10.21. 07:42

Fészekrakás bérlakásban

Ha megvalósul a kormány új programja, akkor jövőre 30 ezer család juthat önkormányzati bérlakáshoz. A 30 év alatti fiatalok közül pedig 4-8 ezren csekély önerővel használt vagy új lakást vehetnek.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="206"] A már ismert lakástámogatások mellett újdonsággal rukkoltak elő a képviselők. A piaci árnál olcsóbban vehetnek lakást a rászorulók a szabadpiacon.
[/caption]Azok a magánszemélyek, akik legalább öt évre hajlandók bérbe adni lakásukat az önkormányzatnak, jelentős adókedvezményt kapnak. A magánpiaci bérbeadók 25 százalékos adójával szemben ugyanis csupán a bérleti díj 10 százalékát kell adóként befizetniük. Ez kifehérítheti a bérlakáspiacot, hisz becslések szerint jelenleg legalább 40-60 ezer lakást feketén adnak ki tulajdonosaik – mondta lapunknak Horváth Csaba országgyűlési képviselő, a kormány lakáspolitikai bizottságának szakértője.
Az állam a rászorultak bérleti díját is támogatja. Erre a két vagy több gyermeket nevelők, illetve azok számítanak, akiknek a havi keresete nem éri el az átlagbért. Egy átlagos, 55-60 négyzetméteres, 2-2 és fél szobás lakás bérleti díjának támogatása egy négytagú család esetében átlagosan 15 ezer forint lesz. Az állami lakbértámogatás kiegészül az önkormányzatok támogatásával is. Képletesen: három forint állami támogatáshoz nekik is hozzá kell tenniük egy forintot.
Az önkormányzatok „szorított” piaci árat fizetnek a lakásukat bérbe adóknak, akik még így is jobban járnak, mintha a szabadpiacon találnának maguknak bérlőt. Előny lehet számukra, hogy öt évig nem kell bérlő után futniuk, továbbá hogy az önkormányzat garanciát vállal
a lakás állagáért.
Az állami garanciavállalás révén lehetővé válik, hogy a 30 év alatti házaspárok, illetve élettársak 10 százalékos önrésszel vásároljanak új vagy használt lakást. Az állami garanciaalap enyhít a banki szigoron, így a
fiataloknak a hitel felvételénél nem lesz szükségük a szokásos nagyságú ingatlanfedezetre.

Ön szerint megvalósíthatók-e az elképzelések?

Bizonyos vagyok benne, az önkormányzatok nagy örömmel fogadják majd ezeket az adókedvezményeket – mondja Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője. – Így elhelyezni a rászorult családokat sokkal olcsóbb, mint új bérlakásokat építeni. Ezzel a megoldással mindenki jól jár. (me)

A kormány 25 ezer új bérlakást ígért, de az idén talán kétszáz épül meg –mondja Domokos László (Fidesz), parlamenti bizottsági alelnök. – Leállították a Széchenyi-tervet, megfosztották a rászorulókat attól, hogy otthonhoz jusson. Most megpróbálja helyettesíteni az eredeti elképzelését. (me)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!