Hírek

2004.10.15. 12:07

Évi negyvenezerbe kerül lakásonként az utca fűtése

Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Ez az összeg a fővárosban akár a tízmilliárd forintot is megközelítheti.

Hajnal László

Az egyéni fűtéssel rendelkezők jobban tudják befolyásolni, hogy mennyit adjanak ki erre a célra. A távfűtéses lakások tulajdonosainak kisebb a mozgásterük. Budapesten a lakások harmada, 240 ezer lakás távfűtéses – mondta lapunknak Lázár Róbert, a Főtáv Rt. munkatársa. Egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás éves fűtési és melegvíz-költsége megközelíti a 140 ezer forintot. Ezt az összeget már azt figyelembe véve számoltuk ki, hogy október elsejétől a háztartások 7,4 százalékkal többet fizetnek a szolgáltatásért. Jó hír ugyanakkor, hogy jövő év elejétől tovább bővül a díjkedvezményben részesülő lakossági fogyasztók köre. Január elsejétől Kőbánya-Kispest 43 ezer lakása, július elsejétől pedig Újpalota és a Füredi utca környékének 35 ezer háztartása számára lesz olcsóbb a távfűtés és a meleg víz 5 százalékkal. Ez évente 7 ezer forinttal kisebb számlát jelent a fogyasztók számára. Jövő nyáron így már 128 ezer háztartás részesül díjkedvezményben annak következtében, hogy a Főtáv a rendszer korszerűsítése eredményeként a szolgáltatást olcsóbban nyújthatja.
A fogyasztók persze maguk is tehetnek azért, hogy kevesebbet kelljen kiadniuk a fűtésre.
Az épületek hatásosabb szigetelése, a korszerűbb ajtók, ablakok beszerelése, a hőmérséklet észszerű szabályozása akár harmadával is csökkentheti a számlát. A lakóépületek fűtésének, szigetelésének korszerűsítésére viszsza nem térítendő támogatás igényelhető a gazdasági tárcától vagy az önkormányzatoktól.
A Főtávnak két pénzintézettel, az OTP Bankkal és a Raiffeisen Bankkal van szerződése, mely szerint speciális hiteleket nyújtanak a lakások, épületek fűtésének korszerűsítésére.
Nagyon fontos tényező a fűtési szokások átalakítása is – hangsúlyozta Lázár Róbert. – Tőlünk Nyugatra teljesen megszokott, hogy a lakásokat, közintézményeket nem fűtik 20-21 Celsius-foknál melegebbre. Nálunk sokszor a 24 fokos értéket is kevésnek érzik. Nem árt ugyanakkor tudni, hogy még egy csekély mértékű további felfűtés is meglepően nagy mennyiségű energiát követel. Ahhoz, hogy a belső hőmérséklet egy Celsius-fokkal megemelkedjen, 6 százalék többlet hőenergia szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!