Hírek

2004.10.29. 01:42

Erősödik vagy elhagyják?

Balogh László szerint két év múlva nehéz lesz a parlamentbe bekerülni, a választók elfordulnak az MDF-től. Boross Péter volt miniszterelnök reméli, hogy az MDF a következő ciklusban meghatározó konzervatív politikai erő lesz. Gémesi György szerint akár tíz százalékot is elérhet a párt 2006-ban.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="269"] Aki a virágot szereti...
[/caption]„Az MDF-nek két frakcióvezetője van – állítja Balogh László, volt MDF-es parlamenti képviselő –, az egyik Herényi Károly, a másik Lendvai Ildikó. Ha ők ketten nem játszanak össze, nem lehetett volna minket kiszorítani a frakcióból.” A képviselő megítélése szerint így 2006-ban nehéz lesz a parlament közelébe férkőzni. Szerinte a párt törzs-
szavazói fokozatosan eltávolodnak a maradék MDF-től. „Dávid Ibolyának előbb-utóbb színt kell vallania, hogy mit akar, hova áll, kit támogat. Egyértelműen balra tolódik a társaság, ezt a választók nem fogják elfogadni.”
Boross Péter elfogadhatatlannak tartja, hogy a párt vezető testületeinek döntésével, önérdekből bárki – akár az alapítók is – dacolhassanak. „Az MDF most formálódik. Mérsékelt, konzervatív, nemzeti arculatot ölt. Aki nem tudja elfogadni, hogy önálló, az enged a popu-lizmus csábításának, keressen máshol helyet magának” – jelentette ki. Boross elfogadhatatlannak tartja, hogy Antall József pártja másokat kövessen, önállótlanul, tanácstalanul, erőtlenül politizáljon. „A párt megerősödött az EP-választáson. Támogatóink méltányolják és tetszőnek ítélik az önálló, határozott, konzervatív erőfeszítéseket” – véli Boross Péter.
Gémesi György reméli, Le-zsák Sándorék kizárásával végre pont került egy hosszadalmas, kellemetlen vita végére. „Hétfőn tizenegy fős frakció kezd dolgozni, a lényeg, hogy egy irányba húzzuk a szekeret. Jól, pontosan kell megjeleníteni a párt politikáját, hogy érthetőek legyenek törekvéseink.” Gémesi György úgy tudja, hogy a viták ellenére is öt százalék feletti a párt támogatottsága. Megítélése szerint 2006-ra elérik a tíz százalékot.
Stumpf István politológus: „A felmérések szerint csökkent az MDF népszerűsége. Nem használ a párt tekintélyének, hogy újabban egyre hevesebben vitatkozó szervezet képét mutatja. A vitatkozós pártra mindig kételyekkel tekintenek az emberek, gyakran nem is egészen értik, mi a tét. Egyszerűen összezavarodnak, sokan bizalmatlanná válnak. Főleg most, amikor kezdenek elfordulni a politikától. Azon múlik a 2006-os választás sikere, ki tud hitelesebb személyt vagy hiteles és vonzó jövőképet a társadalom elé tárni.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!