Hírek

2004.10.23. 00:15

Bizalomépítő utazások

Európát járja a török kormányfő, hogy híveket szerezzen országának az uniós csatlakozáshoz.

Csák Elemér

Recep Tayyip Erdogan demokratikus, világi jogállamként jellemezte hazáját a Le Monde-nak adott nyilatkozatában. Erdogan megfogalmazása szerint Törökország harmóniában él Európával, de része egyúttal az iszlám világnak is, így eszményi kapocs lehet közöttük. A török kormányfő visszautasította a Gazdasági, Fejlesztési és Együttműködési Szervezetnek (OECD) azt az értékelését, amely szerint a korrupció és a Törökország stabilitása iránti bizalom hiánya megterheli az ország fejlődését. Törökországban roppant szilárd az államhatalom – jelentette ki. Elmondta: a gazdasági növekedés tekintetében az ország – a maga 10 százalékos eredményével – megelőzte az idén az összes OECD-tagállamot. „Nem szabadult el az infláció, a külföldi beruházások – 20 milliárd dolláros értékkel – rekordszintet értek el az utóbbi hat hónap folyamán. A vesztegetés felszámolása folyamatban van, a nagyobb korrupciós összefonódások napjai meg vannak számlálva” – fejtegette. Erdogan panaszkodott a török EU-csatlakozás ügyében tervezett francia népszavazás miatt. Igazságtalannak nevezte Jacques Chirac ilyen irányú törekvését. Azzal gyanúsította a francia államfőt, hogy belpolitikai célokra próbálja kiaknázni a török EU-csatlakozás ügyét.

OECD-országjelentés a javuló gazdaságról

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő szervezet 9 százalékban adta meg a török gazdasági növekedés mértékét, s megállapította, hogy – harminc év után először – 2005-ben valószínűleg egy számjegyű lesz Törökországban a pénzromlás mértéke. Mivel csekély a bizalom az ország politikai és gazdasági stabilitása iránt, magasak a reálkamatok. A korrupció és a szélesedő árnyékgazdaság miatt túlzott mértékű a törvényesen gazdálkodó vállalatok adóterhe – áll egyebek között az OECD jelentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!