Hírek

2004.10.28. 06:42

Bárki lehet államtitkár havi 860 ezer forintért

A közigazgatási és a helyettes államtitkári tisztségeket leszámítva, lényegében bárki lehet államtitkár Magyarországon. Az ezzel járó havi jövedelem meghaladja az egymillió forintot.

Lengyel János

[caption id="" align="alignleft" width="114"] Egyre nagyobb az egy főre eső államtitkárok száma
[/caption]– Egy államtitkár évente legalább 15–20 millió forintjába kerül az adófizetőknek – mondta a Reggelnek Répássy Róbert, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese. – Nehéz összeszámolni, hogy hány államtitkár vagy ennek megfelelő besorolású személy dolgozik jelenleg, de számuk megközelíti a kétszázat. Ez legalább hússzal több, mint az Orbán-kormány idején. Tegnap a kormányszóvivői irodán nem tudták megmondani, hány államtitkári besorolású személy dolgozik a Gyurcsány-kormányban.
Az államtitkárok jogállását egy 1997-es törvény szabályozza. Eszerint az államtitkár állami vezető, s ezt a titulust rajta kívül csak a miniszterek és a miniszterelnök használhatja. Mivel nálunk az állami vezetők közül kizárólag a miniszterelnököt választják, az ő joga, hogy meghatározza a minisztériumok számát és megnevezze a minisztereket. Az államtitkárokról a miniszterek döntenek, de csak a miniszterelnök hozzájárulásával.
Az államtitkárok nem lehetnek vezető tisztségviselők vállalkozásokban, szövetkezeteknél, alapítványoknál. A közigazgatási és a helyettes államtitkárok ezen túl nem viselhetnek tisztséget helyi, kisebbségi és társadalombiztosítási önkormányzatokban sem, sőt pártfunkciót sem vállalhatnak.

Nem okvetlenül kell hozzá diploma

Hazánkban államtitkár lehet minden büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező magyar állampolgár. Felsőfokú végzettséget, közigazgatási szakvizsgát vagy azzal egyenértékű képesítést csak a közigazgatási államtitkároknak és az államtitkár-helyetteseknek írnak elő.

Gazdag a törvényes választék nálunk

A törvény szerint lehetnek politikai (általános politikai), közigazgatási, helyettes és címzetes államtitkárok. Jelenleg államtitkári besorolásban tevékenykednek Gyurcsány Ferenc körül a miniszterelnöki főtanácsadók, a szóvivők és a kormánybiztosok is.

Több jogcímen jön össze a havi betevő

Az államtitkári besorolásúak havi bére bruttó 600–860 ezer forint. A kormányfő fizetése havonta bruttó 1,3 millió forint, a minisztereké pedig 1,1 millió. A vizsgával igazolt nyelvtudás esetén pótlék jár és 40 nap fizetett szabadság. Az államtitkárok kapnak 13. havi bért, személyre szabott biztosítást és gépkocsit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!