Hírek

2004.10.25. 07:09

Az új Ázsia-politika nyitánya

A gazdasági kapcsolatok elmélyítése Gyurcsány Ferenc útjának fő célja.

Csák E.

A kormányfő és kísérete vasárnap repült Tokióba, és két napon át folytat megbeszéléseket. A látogatás ugyan meghívásra történik, de nyilvánvaló, hogy a magyar diplomácia igyekszik kihasználni a sorelsőknek járó megkülönböztetett figyelmet. Magyarország ugyanis elsőként tárgyal a tíz új EU-tag közül a világgazdaság meghatározó országában. Kormánykörök megerősítették: Gyurcsány Ferenc bejelenti majd Tokióban, hogy folytatódik a Medgyessy Péter által meghirdetett új Ázsia-politika. Ennek központi eleme, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után Magyarország gazdasági kapoccsá váljék az ázsiai térség vezető országai és az EU tagállamai között. A kormányfőt útjára elkísérte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Somogyi Ferenc kijelölt külügyminiszter, és számos magyar üzletember, valamint felesége, Dobrev Klára is. Gyurcsány Ferenc és Koidzumi kormányfő Tokióban közös politikai nyilatkozatot ír alá a magyar–japán kapcsolatok fejlesztéséről.

Hazánk kiemelt gazdasági partnere

Kína és az Egyesült Államok után Japán Magyarország harmadik legnagyobb tengerentúli kereskedelmi partnere. Japán Magyarországot tekinti az egyik legfontosabb befektetési célországnak. 1990 óta a régióbeli japán beruházások mintegy fele – 2 milliárd dollár – Magyarországra irányult, a japán vállalkozások 16 ezer új munkahelyet teremtettek az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!