Hírek

2004.10.21. 01:23

Átmenetileg szabadulhatott, de visszavihetik a rács mögé

Hiába működött együtt kihallgatóival a csődbűntettel gyanúsított W. Tamás, az ügyészség rács mögött szeretné látni. Valószínűleg azért, mert egy országgyűlési képviselőre tett vallomást.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="87"] Feltáró vallomást tett W. Tamás, mégis megszűnhet a házi őrizete
[/caption]Idősebb W. Tamás ugyanabban a csődbüntettben gyanúsított, amelyben a Szlávy Bulcsú meggyilkolásának ügyében szereplő W. László is gyanúsított. W. Tamás egy ismert politikus apja, ám a fiának nincs köze a bűncselekményhez. A BCB Rt.-nél történt csőd ügyében 2001 októberében Békés megyében indult nyomozás. A gyanúsítottakat, köztük W. Tamást csak 36 hónap múlva, idén áprilisban tartóztatta le a bíróság. A vizsgálatot időközben magához vonta a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH). A hivatal vizsgál minden olyan ügyet, amiben például országgyűlési képviselő érintett lehet.
– Védencem őszinte feltáró vallomást tett az ügyészek előtt. Ígéretet kaptunk arra, az ügyészség támogatja, hogy megszüntessék a kényszerintézkedést W. Tamás ellen. Az ígéret ígéret maradt. Néhány hete a bíróság óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte védencemet, ám az ügyészség fellebbezett. Másodfokon a bíróság elutasította kérelmünket. Szerdán a hat hónap előzetes után kötelező felülvizsgálatkor a bíróság függetlenítette magát az ügyész indítványától, és házi őrizetbe helyezte W. Tamást. Aki lakására távozhatott. Az ügyészség azonban ismét fellebbezett, mondván, védencem összebeszélhet társaival, vagy meghiúsíthatja az eljárás sikerét. Tény, hogy védencem egy országgyűlési képviselőre vallott. Csak remélni merem, nem igaz, hogy az ügyészség támogatja azt a gyanúsítottat, aki azt vallja, amit hallani akarnak. Ha mást vall, akkor mindenáron rács mögött akarják tudni. Lásd Kerék Csaba ügyét  – mondta dr. Szőgyényi József ügyvéd.
– Megerősítem a fellebbezés tényét. Az ügyészség független intézmény. Védők véleményére eddig sem és ezután sem kívánunk reagálni – mondta Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Ellenőrizetlen vallomás

Ügyészséghez közel álló forrásból megtudtuk, hogy idősebb W. Tamás vallomásának egy részét még nem ellenőrizték a nyomozó ügyészek. Többek között vallomásával nem szembesítették még az országgyűlési képviselőt. Magyar György ügyvéd szerint egy képviselőt tanúként meghallgathat a nyomozóhatóság anélkül, hogy kezdeményezné mentelmi jogának felfüggesztését. Erre csak akkor van szükség, ha gyanúsítottként kívánják kihallgatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!